Guvernanţii iau în calcul introducerea unor noi restricţii după apariţia tulpinii B.1.1.529 a virusului COVID-19 din Africa de Sud. Se pare că, varianta acum denumită Omicron, este mult mai transmisibilă decât variantele precedente, iar proteina spike diferă de cea folosită în conceperea vaccinurilor anti-COVID-19.
Alexandru Rafila: „N u știu dacă vom avea noroc sau ghinion”
„Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, pe pagina de Facebook a Guvernului.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut și el ceva de declarat despre tulpina B.1.1.529 a virusului COVID-19. Acesta a explicat că datele transmise până acum despre varianta Omicron arată că este mult mai transmisibilă decât tulpina Delta.
„Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scară globală și a deveni dominante.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a declarat Alexandru Rafila.
S-au introdus noi restricții pentru limitarea răspândirii variantei Omicron a virusului COVID-19
Autorităţile belgiene au transmis că au găsit, vineri, un pacient infectat cu tulpina B.1.1.529. Persoana în cauză este un bărbat care a revenit din Egipt pe data de 11 noiembrie.
„Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a transmis ministrul belgian al Sănătăţii, Franck Vandenbroucke.
Tulpina B.1.1.529 a virusului COVID-19 a îngrijorat toate autorităţile în Uniunea Europeană. Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a recomandat suspendarea vizitelor în toate ţările afectate de focarul provocat de varianta Omicron şi carantinarea obligatorie a cetăţenilor europeni care revin din aceste state.
„Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios. Mutaţiile pot conduce la apariţia şi răspândirea unor variante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume”, a transmis Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene.