Au fost virate salariile greșite. Se vor face corecții financiare pentru mii de bugetari

Author: Diana Ghita

Salariile a mii de bugetari nu au fost variate intergral din cauza unor erori

Sursa: romaniatv.net

În seara zilei de salariu, după ce banii au fost deja virați în conturile personalului, Ministerul Educației a anunțat școlile că a actualizat aplicația de salarizare și că ar fi reparat din erorile care luau din banii profesorilor și angajaților din învățământ.

În seara zilei de vineri, după ora 22:00, după ce profesorii și angajații din Învățământ și-au primit salariile, Ministerul Educației a transmis versiunea actualizată a programului de salarizare către unitățile de învățământ.

Citește și: Salarii mai mari începând cu data de 1 septembrie 2023. O nouă majorare urmează să aibă loc din data de 1 ianuarie 2024

Cum explică Ministerul Educației această situație

Conform Edupedu.ro, salariații și-au primit cea mai mare parte din salariile mărite. Însă, cu toate acestea, aplicația întâmpină foarte multe erori. Aceste erori provoacă calcule diferite de salarii de la o situație la alta, majorări care nu corespund cu cele anunțate de oficiali. Acestea generează neîncredere în actualul sistem de calcul al remunerațiilor.

Versiunea cea mai recentă a aplicației EduSal era însoțită de un document care a fost trimis în școli pe 14 iulie la ora 22:00.

Documentul respectiv arăta că ar fi fost rezolvate câteva erori din aplicație. Potrivit legilor și contractului colectiv de muncă aflat în vigoare, aceste erori, tăiau din salariile la care profesorii și angajații din școli au dreptul.

„Această versiune este pentru acordarea integrală a drepturilor salariale aferente lunii iunie 2023. Pentru corecții la lunile anterioare lunii iunie 2023 vom reveni în timpul cel mai scurt cu o altă versiune de EduSAL”,

au declarat cei din Ministerul Educației.

Zilele de 14 ale lunii sunt cele aferente virării salariilor în Învățământ, arată un ordin de ministru al ministrului Finanțelor. Salariile nu au fost calculate și virate cu versiunea actualizată a aplicației, ci cu o versiune anterioară acesteia, în care nu erau aplicate respectivele „corecții”.

Acestea au fost create vineri seara, pe 14 iulie 2023, la ora 20:33, după cum se poate vedea în caseta cu informații a documentelor aplicației EduSAL.

Citește și: Ce salariu are acum un profesor, după majorările aprobate de Guvern?

Care au fost actualizările făcute aplicației

Mai exact, actualizările realizate, după efectuarea plății salariilor, constau în:

Actualizarea nomenclatorului de funcții pentru toate categoriile de personal. Funcția trebuie respectată pentru a actualiza grilele;

Corecția calculului orelor de noapte pentru personalul didactic auxiliar;

Corecția calculului indemnizației CO pentru personalul încadrat la cumul;

Corecția calculului de sporuri pentru suprasolicitare neuropsihică pentru personalul didactic beneficiar și de predare simultană;

Corecția calculului de Majorare art 16_L153 pentru funcțiile de îndrumare și control în lună cu acordare de indemnizație de CO;

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Corecția calculului drepturilor salariale pentru persoanele beneficiare de spor pentru handicap;

Corecțiea algoritmului de generare OP-uri, în cazul plăților membrilor comisiei pentru concursuri de ocupare a posturilor vacante;

Corecțiea afișării grilei de salariu în fluturașii pentru personalul nedidactic. În acest caz, vă rugăm să distribuiți forma generată sub această versiune.

Citește și: Vești bune pentru elevi! Guvernul oferă mulți bani după greva generală

,,Voi face tot ce ţine de mine pentru a susţine profesorii din România"

Salariile mărite au fost virate către cadrele didactice din țară chiar din luna iulie, a spus Ligia Deca. „Promisiunea a fost onorată: începând de astăzi, cadrele didactice din România primesc salariile majorate! Primul salariu majorat a fost virat chiar astăzi în contul angajaţilor din sistemul de învăţământ.

Demersul a fost posibil în urma OUG adoptate de Guvern, prin care este acordată o creştere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic (1.300 lei brut pentru fiecare funcţie didactică, indiferent de vechime sau de grad)”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca, vineri, printr-o postare pe Facebook.

„Eu voi face tot ce ţine de mine pentru a susţine profesorii din România. Le mulţumesc cadrelor didactice pentru implicare şi pentru că reprezintă modele pentru elevii noştri!”, a mai susținut ministrul Educaţiei.

Citește și: Subiecte Titularizare 2023: Cum poți verifica online, pe Edu.ro, subiectele pentru concursul naţional de ocupare a posturilor didactice?

Un cadru didactic debutant beneficiază de un salariu net de peste 4500 de lei. Cum arată noile grile de salarizare

Subprefectul județului Gorj, Mihai Istrate, profesor și fost director al Liceului Tehnologic Țicleni, a prezentat valoarea unui salariu de care un dascăl debutant va putea beneficia de la începutul viitorului an școlar. Astfel, subprefectul susține că un cadru didactic debutant va obține un salariu care va depăși suma de 4.600 de lei, net.

„Profesorii vor primi salarii mult mai mari față de cât primesc în prezent și au certitudinea faptul că începând cu 1 ianuarie 2024 va crește nivelul de salarizare. Una dintre doleanțele sindicaliștilor și aprobată de către guvern prin cele două ordonanțe pe care le-a emis este aceea de creștere de la 1 ianuarie 2024 cu 50% din diferența până în anul 2025, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de lei la nivelul la care acum ajunge la aproximativ 3.300 de lei și, odată cu noua lege a salarizării va ajunge la 3.900 de lei.

Un profesor debutant va avea, începând cu ianuarie 2024, un venit lunar de 4.600 de lei net, fără a include acele sporuri și alocația de hrană. și alte bonusuri pe care le poate obține“, susține subprefectul Istrate.

Creșterea salariului, cerută de profesori, începând cu 1 ianuarie 2024, se află în nota de fundamentare, ci nu în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern. Mărirea de 25% promisă constă, de fapt, în adăugarea a 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare.

”Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază: d) personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcție;

e) personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, cu suma de 1300 de lei fiecare;

f) personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcție”, după cum este prezentat în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

În nota de fundamentare se mai explică faptul că Executivul și sindicaliștii au convenit că ”noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”.

Citește și: Când și cum se vor recupera orele pierdute în urma grevei profesorilor. Ministrul Educației a făcut anunțul

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?