Au început înscrierile la grădiniță și creșă! Documentele de care părinții au nevoie pentru a-și înscrie copilul la grădiniță

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 mai 2024, 11:48

Au început înscrierile la grădiniță și creșă

Sursa: Unsplash

Ministerul Educației a publicat varianta finală a calendarului de înscrieri pentru creșe și grădinițe în urmă cu o săptămână.

Începând cu data de 27 mai 2024 au început înscrierile la creșe și grădinițe pentru anul școlar 2024-2025, iar părinții își doresc să pună la punct dosarul cu toate actele necesare. Iată care este ultima zi în care părinții își pot înscrie copului la creșă sau grădiniță, dar și care este calendarul aprobat și publicat în Monitorul Oficial de către Ministerul Educației.

Care este ultima zi în care se poate înscrie copilul la grădiniță?

Calendarul aprobat și publicat în Monitorul Oficial de către Ministerul Educației arată că perioada de reînscriere a copiilor la creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 20- 24 mai 2024. Acest termen este valabil pentru părinții ai căror copii au frecventat deja unitatea de învățământ la care depun dosarul și își doresc să continue colaborarea și pentru anul școlar ce urmează.

Pentru părinții ce îi înscriu pe cei mici pentru prima dată la creșă sau grădiniță, perioada de înscriere este puțin diferită, începând cu data de 27 mai 2024 și finalizându-se la data de 29 august 2024. Înscrierea la creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025 are loc în trei etape: prima etapă din cadrul procesului de înscrieri, a doua etapă din cadrul procesului de înscrieri și etapa de ajustări.

Pentru prima etapă din cadrul procesului de înscrieri, calendarul anunțat de Ministerul Educației arată că perioada de colectare a cererilor pentru înscrierea copiilor la creșă sau grădiniță este în intervalul 27- 31 mai 2024.

În intervalul 3- 5 iunie 2024 are loc Faza 1 de procesare a cererilor, în care se vor analiza primele opțiuni exprimate de către părinte, în limita locurilor disponibile după reînscrierile realizate anterior.

Urmează astfel ca între 6 și 10 iunie să aibă loc Faza 2, în care o să fie analizată a doua variantă dorită de părinte, iar între 11 și 12 iunie vor fi evaluate ultimele opțiuni alese de către părinți pentru unitatea de învățământ pe care să o urmeze copilul său. Rezultatele vor fi afișate la data de 14 iunie, după ora 14:00.

Etapa a doua din cadrul procesului de înscriere începe la data de 17 iunie, atunci când rămân disponibile doar locurile neocupate în urma reînscrierilor și a primei etape.

În intervalul 17- 21 iunie are loc colectarea cererilor, urmând ca în perioada 24- 26 iunie să aibă loc Faza 1 de procesare a cererilor. Faza 2 de procesare a cererilor are loc în intervalul 27 iunie- 1 iulie, urmând ca ultima fază, Faza 3 să aibă loc între 2 și 4 iulie 2024. Rezultatele mult așteptate de părinți vor fi afișate la data de 5 iulie, după ora 14:00, potrivit portalinvatamant.ro.

Citește și: Vești bune pentru părinți! Cum pot primi bani pentru taxele la creșă sau grădiniță prin intermediul angajatorului

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Etapa de ajustări este ultima din calendarul de înscrieri la creșă și grădiniță pentru anul școlar 2024-2025 și în aceasta se realizează înscrierea copiilor ce nu au fost înscriși în primele două etape din varii motive, în funcție de numărul locurilor disponibile după cele două etape din cadrul procesului de înscrieri. La această etapă pot participa:

  • copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
  • copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
  • copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin.(1), lit.b) din Legea învățământului preuniversitarnr.198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Documentele de care are nevoie un părinte pentru a-și înscrie copilul la grădiniță

Alături de documentele pe care părinții le pun în dosarul de înscriere al copilului la creșă sau grădiniță, la începere anului școlar trebuie să prezinte adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinic și avizul epidemiologic/dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate. Prima etapă în procesul de înscriere al copiilor la grădiniță este depunerea dosarului, iar din acesta nu trebuie să lipsească:

a) copie de pe certificatul de naștere al copilului;

b) copie de pe actele de identitate ale părinților/ reprezentantului legal;

c) adeverința de angajat pentru fiecare dintre părinți/reprezentantul legal sau adeverința privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar;

d) alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere

e) cerere-tip în care se vor completa trei opțiuni