Tanti Lenuta stie cel mai bine cat de greu e sa traiesti asa. Are livezi cat vezi cu ochii, dar in zadar. Doua mii de lei ii costa pe tarani sa intretina livezile, un sezon intreg. Poate ca pentru multi suma nu e mare, insa la sate e o mica avere. De munca nici nu mai incape vorba. Daca vrei productie, trebuie sa tai, sa sapi, sa pui ingrasamant, sa stropesti si sa culegi.
Bune de dat pe degeaba, se plang oamenii. Au apus vremurile in care tarabele si supermarketurile gemeau de fructe autohtone, crescute in pamantul roditor al tarii. Cu toate ca anul acesta a fost darnic cu noi si ne putem lauda cu productii record, ale noastre nu mai sunt la cautare.
In locul lor catiga tot mai mult teren cele din import. Mult mai mari si mai aratoase, la acelasi pret, dar mai putin sanatoase.
Astfel, pentru un kilogram primesc cel mult 2,5 lei, iar daca vand in piata, cantitati mari, baga in buzunar mai putin de un leu. Satui sa vada cum li se strica poamele in lazi, unii dintre maramureseni au gasit solutia.
Merele, prunele ori perele sunt puse la macerat vreme de cateva luni, dupa care se fierb pana ce iese palinca. Nu e munca usoara: cazanele trebuie umplute, focul atatat bine si ai de asteptat cu orele.
Pe cat de tare, pe atat de scumpa. Palinca de Maramures, devenita un brand de tara, a ajuns sa ii salveze pe bietii oameni de la faliment. Un litru de palinca ajunge si la 30 de lei, unde mai pui si ca nu are termen de valabilitate.
##VIDEO81409##
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi