Au trecut 37 de ani de la tragedia din 26 aprilie 1986. Iată 5 informații mai puțin cunoscute despre explozia de la Cernobîl

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 ian 2024, 00:45

După peste trei decenii de la tragedia ce a zguduit o lume întreagă, încă mai există detalii nu atât de cunoscute despre evenimentul ce a dus la decesul a zeci de mii de oameni.

La data de 26 aprilie se împlinesc 37 de ani de la gravul accident nuclear la Centrala de la Cernobîl. Iată cum arată astăzi orașul Cernobîl, dar și câteva informații mai puțin cunoscute despre eveniment.

Citește și: Noi bombardamente au fost raportate în zona centralei nucleare de la Zaporojie

Ce s-a întâmplat de fapt pe 26 aprilie 1986

Panica a fost creată la primele ore ale dimineții, la data de 26 aprilie 1986, atunci când  unul din reactoarele centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, astfel a avut loc unul dintre cele mai mari dezastre nucleare din lume. Acest eveniment tragic s-a întâmplat în timpul unui control de rutină, atunci când operatorii au decis să testeze sistemele electrice, oprind sistemele de control vitale, încălcând reglementările de siguranță.  

Din această cauză, reactorul a ajuns la un nivel instabil și suficient de scăzut încât să aibă loc o tragedie. Cu doar o zi înainte, cele patru reactoare ce existau la Cernobîl au fost oprite pentru a realiza diferite verificări ale acestora, în cazul în care vor exista potențiale întreruperi de energie electrică. 

În acea dimineață, reactorul 4 a fost distrus și un incendiu masiv a început, iar zona în care centrala se afla a fost poluată cu resturi de combustibil radioactiv și cu o parte din componentele reactorului.

Focul s-a extins și la clădirile din jurul reactorului patru, iar fumul și praful toxic au fost răspândite de către vânt. La momentul producerii incidentului, doar doi angajați și-au pierdut viața, însă de-a lungul timpului, numărul acestora a crescut.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cel mai apropiat oraș de centrala nucleară de la Cernobîl a fost Pripyat, aflat la o distanță de aproximativ trei kilometri de centrală.

După 36 de ore de la producerea incidentului, locuitorii au început să acuze vărsături, dureri de cap, simptome pentru radiații. Până la data de 14 mai, mii de oameni au fost evacuați din case, astfel încât nimeni nu a mai locuit la o distanță mai mică de 30 de kilometri de centrală.

Citește și: Cât este în prezent nivelul radiațiilor în Cernobîl. Au trecut 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă

Detalii mai puțin cunoscute despre dezastrul de la Cernobîl 

Există însă și detalii mai puțin cunoscute despre incidentul ce a avut loc în urmă cu 30 de ani la centrala nucleară de la Cernobîl. Experții cred că între 4.000 și 90.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza radiațiilor, deși explozia a ucid doi oameni. De-a lungul timpului, zeci de persoane ce au lucrat acolo au murit, iar la 5 ani de la tragedie, cazurile de cancer în rândul copiilor a crescut cu 90%.

În perioada de după explozia de la Cernobîl, peste 100.0000 de persoane au decis să avorteze în Europa, din cauza radiofobiei. Locuitorii ce au fost obligați să își părăsească casele nu au putut să își ia și animalele de companie, astfel autoritățile au fost nevoite să omoare sute de animale abandonat, însă nu pe toate. Deși aceste specii mai există, acetsea nu trăiesc la fel de mult, din cauza radiațiilor.

Surse: evz.ro, digi-world.tv