Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, astfel că au trecut 8 ani de la momentul în care această reguiune a fost alipită de Federația Rusă. Operațiunea prin care Rusia a anexat Crimeea a început încă din 2013, atunci când forțele militare ruse au început pregătirea pentru atacul agresiv care urma să aibă loc.
Pe 21 martie 2014, Vladimir Putin a semnat legea de ratificare a acordului de alipire a Crimeii la Federația Rusă
Având ca pretext asigurarea securității Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, armata rusă a pus bazele unei trupe cu un număr de 12.000 de militari, aceștia începând antrenamentele pentru a putea bloca spațiul maritim și aerian. Ulterior, trupele militare au fost consolidate, astfel că s-a ajuns la un număr total de 61.000 de persoane. Chiar dacă Rusia afirma că tot ceea ce face este să asigure securitatea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, în realitate, armata rusă se pregătrea pentru operațiunea de anexare a peninsulei Crimeea.
Ulterior, în perioada 20-22 februarie 2014, Rusia a începutul atacul asupra peninsulei Crimeea. Datele oficiale arată că până în luna martie 2014, pe teritoriul peninsulei Crimeea se aflau 12.500 de militari ruși, 92 de vehicule blindate, 24 de instalații de artilerie, 22 de avioane, 37 de elicoptere și 27 de nave militare, potrivit wikipedia.org.
După ce armata rusă a ocupat Crimeea s-a luat decizia organizării unui referendum pe tema aderării Crimeii la Federația Rusă.
Acesta a avut loc pe 16 martie 2014, iar rezultatele au arătat că 95% dintre cei care au votat au fost de acord ca Rusia să anexeze Crimeea. Cu toate acestea, Ucraina nu a recunoscut acest referendum, ba mai mult decât atât, chiar au existat informații potrivit cărora datele ar fi fost modificate, astfel încât rezultatul votului să fie în favoarea Rusiei. Din acest motiv, anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia este considerată drept una ilegală.La o zi distanță după ce a fost anunțat rezultatul referendumului, Consiliul Suprem nelegitim al Crimeii a adoptat o rezoluție referitoare la independența Crimeii și tot pe 17 martie 2014, Vladimir Putin a semnat și un decret prin care a recunoscut Crimeea drept un stat independent. Pentru ca anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia să fie completă, pe 18 martie 2014, Curtea Constituțională a Rusiei a examinat o cerere privind constituționalitatea acordului de alipire a Crimeii la Federația Rusă.
Astfel, pe 21 martie 2022, în plin război între Rusia și Ucraina, se împlinesc 8 ani de la momentul în care Rusia a anexat Crimeea.
Uniunea Europeană (UE) a impus ulterior sancțiuni Rusiei după ce a anexat Crimeea, sancțiuni care sunt în vigoare până în luna iunie a anului 2022 și la care se adaugă și cele impuse după ce Rusia a pornit războiul în Ucraina pe data de 24 februarie 2022.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cum s-a schimbat viața locuitorilor din Crimeea în ultimii 8 ani
În momentul în care Rusia a anexat Crimeea, mai exact în anul 2014, aproximativ 58% dintre locuitori erau etnici ruși, iar restul erau ucraineni și tătari, potrivit romania.europalibera.org.
Evident, anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a dus la apariția unor schimbări importante în special pentru locuitori. Au apărut informații potrivit cărora drepturile civile și politice ale acestora ar fi fost limitate, dar și că presa independentă ar fi fost blocată.
În plus, un Raport Freedom House, citat de sursa menționată anterior, arăta că cei care au continuat să se opună anexării peninsulei Crimeea de către Rusia ar fi fost presați să părăsească peninsula.
„Guvernul de ocupație limitează grav drepturile civile și politice, a blocat presa independentă și a aplică legi antiterorism împotriva dizidenților. Mulți ucraineni au fost deportați sau forțați să părăsească Crimeea, iar membrii minorității tătarilor, care continuă să se opună ocupației ruse, sunt supuși la represiuni”, arată Freedom House, conform romania.europalibera.org.
Se pare că anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a provocat și un dezechilibru financiar. Imediat după operațiunea armatei ruse din 2014, prețurile au crescut, investitorii s-au restras, fapt care le-a complicat foarte mult viața locuitorilor, având în vedere că salariile lor au rămas în continuare foarte mici, conform aktual24.ro.