Au trecut șase ani de la incendiul Colectiv. România nu a uitat nici în ziua de azi imaginile terifiante din ziua tragediei

Author: Lavinia Medrea

Șase ani de la tragedia Colectiv

Sursa: Facebook

Astăzi, 30 octombrie 2021, se împlinesc șase ani de când a avut loc tragedia de la Colectiv, unde au murit 65 de oameni în incendiu.

Tragedia din Colectiv s-a petrecut pe 30 octombrie 2015. Clubul era situat în sectorul 4 din București. Incendiul a pornit din cauza unor artificii folosite în timpul concertului, a căror scânteie a atins buretele de antifonare de pe un stâlp, burete care nu era ignifug. Flăcările au cuprins în mai puțin de 10 secunde tot tavanul. 

În tragedia Colectiv și-au pierdut 65 de persoane viața, motiv pentru care s-a instaurat doliu național pentru trei zile.

Șase ani de la incendiul Colectiv. Cum s-a ajuns la asemenea tragedie

În seara de 30 octombrie 2015, Goodbye to Gravity a susținut un concert cu intrare gratuită, oamenii venind în club încă de la ora 20:30. Cu toate că în clubul Colectiv existau doar 80 de locuri pe scaun, potrivit declarației pe propria răspundere, în interior au participat 300-400 de persoane la concert.

Concertul a început la ora 22:00, urmând ca la ora 22:36 să fie trimis primul apel la 112. Incendiul s-a extins rapid pe tava, în urma scânteilor care au aprins stâlpul clădirii. Un agent de pază a încercat să stingă focul cu un stingător, dar era prea târziu, pentru că flacările deja cuprinseseră tavanul. 

Citeste si: Cristian Popescu Piedone, despre incendiul de la Colectiv! Politicianul a spus daca se simte vinovat sau nu pentru tinerii care si-au pierdut viata?

În momentul în care tavanul a luat foc, oamenii s-au panicat și s-au împins până la singura ieșire deschisă existentă în clubul Colectiv. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Conform spuselor unui martor, o parte dintre oameni au murit intoxicați cu fumul din interior, iar o parte au murit carbonizați, după ce tot materialul antifonic a căzut peste ei.

Nenorocirea a ținut cinci minute, iar pompierii au ajuns la 15-20 de minute după ce a pornit incendiul, flăcările fiind deja stinse. La locul tragediei au ajuns zeci de ambulanțe care au preluat răniții, cărora li s-a acordat primul ajutor, iar alții au fost transportați la spitalele din București.

Citeste si: 5 ani de la Colectiv. Cum a ajuns să arate clubul unde și-au pierdut viața 65 de tineri? FOTO

Imaginile momentului în care a pornit incendiul bântuie și în ziua de astăzi oamenii. România plânge și comemorează îngerii care și-au pierdut prea devreme viețile în incendiul de la Colectiv, pe 30 noiembrie 2015.