Aurora Boreală a putu fi observată din România. Ce a dus la producerea acestui fenomen?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 ian 2024, 00:15

Aurora Boreală a fost vizibilă pe cerul mai multor țări europene

Sursa: pixabay.com

Aurora Boreală a fost vizibilă pe cerul mai multor țări din Europa printre care și România.

Mai mulți locuitori din nordul țării au putut observa Aurora Boreală.

Aurora Boreală a fost vizibilă și în România

Aurora Boreală a fost vizibilă pe cerul mai multor țări europene, printre care și Ungaria, Germania, Letonia sau Estonia, dar şi România.

Mulți dintre locuitorii județelor din nordul țării au susținut că au văzut acest fenomen în seara zilei de duminică, 23 aprilie.

Citește și: Horoscop chinezesc marți, 25 aprilie 2023: Zodiile cu șanse mari de prosperitate. Ziua Bivolului de Apă întrece toate așteptările

Care a fost cauza producerii acestui fenomen?

Acest spectacol luminos a fost produs de o furtună geomagnetică generată de o explozie solară. Românii care au putu vedea acest fenomen au fost cei din Bihor și Harghita. Aceștia au imortalizat momentul și au postat imaginile surprinse pe rețelele sociale.

Ce spun specialiștii?

Specialiștii au mai spus că acest fenomen este extrem de rar pentru latitudini sudice. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Astronomul Adrian Sonka, a explicat că „să se vadă aşa mai jos, la latitudini joase, mai rar. Poate o dată la patru ani, atunci când e maximul solar. Putem vedea de atât de jos când e maximul activității solare şi când se produc cele mai puternice şi intense erupții solare. Ce s-a văzut pe cer în serile acestea vine de la soare. Avem de-a face cu o erupție solară. Ar putea să fie probleme cu aparatele aflate la bordul avioanelor care zboară în apropierea zonelor respective, adică la polii magnetici, dar noi știm de ele dinainte şi pot fi deviat”.

Acesta a mai declarat că cerul se colorează în verde atunci când erupțiile solare se lovesc de particulele de oxigen din atmosferă, iar atunci când se lovesc de particulele de azot, cerul se colorează în nuanțe de roșu. Aurora Boreală se produce apare de cele mai multe ori la înălțimi de peste 100 de km și nu este periculos. Rețelele de telecomunicații pot fi afectate. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie urmăresc cu atenție această furtună geomagnetică.

Ce este Aurora Boreală?

Distribuie Aurora boreală este un fenomen absolut fascinant de care sunt legate multe curiozități, mituri și legende. Aurora Boreală se mai numește și aurora polară, asta pentru că fenomenul se poate observa cel mai frecvent în zona polilor magnetici ai Terrei.

Citește și: Calendar ortodox 25 aprilie 2023: Sărbătoare cu cruce neagră azi. Rugăciunea grabnic ajutătoare la toată boala și neputința

Aceasta se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Mai exact, electroni și protoni proveniți de pe Soare sunt proiectați spre Terra prin așa numitele vânturi solare. Cel mai des, Aurora Boreală are tonuri de galben-verzui, fiind produsă de coliziunea cu moleculele de oxigen, situate la înălțime de aproape 90 de kilometri. În cazul contactului cu moleculele de azot, se produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.

De asemenea, cele de culoare roșie sunt rare și sunt produse de particulele de oxigen situate la înălțimi de peste 320 de kilometri. Și mai rară este aurora boreală de culoare galbenă și violet.

Luminile nordului, așa cum mai sunt numite, pot fi observate cel mai frecvent între lunile septembrie și martie. De obicei, acestea pot fi observate în toată splendoarea lor între orele 19 și 2 noaptea.

Sursă: evz.ro