Aurora boreală s-a văzut azi noapte în București și în mai multe orașe din țară! Care este explicația din spatele acestui fenomen și ce impact are asupra sănătății

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 11 mai 2024, 10:19

De unde s-a văzut aurora boreală

Sursa: Observator

Un fenomen totul special a încântat privirile locuitorilor din România. În noaptea dintre 10 și 11 mai, cerul s-a transformat într-o pânză de nuanțe roșiatice, pictată de spectaculoasa Auroră Boreală.

Aurora boreală, un fenomen des întâlnit în regiunile nordice ale lumii, a avut o apariție surprinzătoare și în inima Europei, datorită unei rare furtuni geomagnetice, care a lovit Pământul.

Aurora boreală a putut fi văzută în mai multe orașe din România

Impactul acestui eveniment a fost unul memorabil, întrucât cei de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (Noaa) au explicat, pentru The Guardian, că a fost cel mai puternic din ultimii 20 de ani.

Mii de fotografii au captat splendoarea Aurorei Boreale și au distribuit-o cu entuziasm pe rețelele sociale. Spectacolul de lumini a fost văzut de locuitorii din București, Prahova, Oradea, Arad, Suceava, Bacău, Târgu Mureș și chiar din Chișinău. Cu toate că fenomene similare au fost înregistrate în România în trecut, atât în aprilie, cât și în noiembrie 2023, impactul și amploarea acestui eveniment au fost deosebit de remarcabile.

Citește și: Aurora boreală s-a văzut in România! Motivul pentru care cerul a fost colorat în roșu. Cum explică specialiștii acest fenomen

Luminile au putut fi observate nu doar în România, ci și în alte țări europene precum Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia și Ungaria. Conform specialiștilor, la baza acestui fenomen stă o furtună geomagnetică majoră, provocată de unirea a două pete solare uriașe și declanșarea unor erupții solare de clasă X, cele mai puternice înregistrate.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

„Evenimentul foarte rar este cauzat de un grup mare de pete solare care a produs câteva erupții solare moderate până la puternice, începând de miercuri dimineață”, au transmis cei de la Noaa, conform sursei citate.

Ce efecte are aurora boreală asupra sănătății

Acest fenomen nu doar că a creat un spectacol vizual uimitor, ci a și generat o avertizare de tip G4- sever din partea cercetătorilor de la Noaa. Avertizările la acest nivel sunt extrem de rare și indică o situație excepțională. Pe măsură ce oamenii se bucurau de priveliștea fermecătoare, experții monitorizau cu atenție evoluția furtunii solare.

Prognozele indicau că furtuna ar atinge vârful odată cu convergența a cel puțin șapte ejecții de masă coronală, ceea ce ar putea intensifica efectele spectacolului cosmic în acest weekend.

Citește și: Aurora Boreală a putu fi observată din România. Ce a dus la producerea acestui fenomen?

Cu toate acestea, în mijlocul admirației și a entuziasmului, un aspect mai puțin cunoscut al acestui fenomen atrage atenția: efectele lui asupra oamenilor. Se crede că anumite persoane pot resimți simptome precum dureri de cap, iritabilitate și schimbări ale dispoziției în timpul unor astfel de fenomene magnetice.

De asemenea, „ riscul expunerii la ultraviolete, în ceea ce privește arsurile solare sunt mai degrabă neplăcute pe termen lung”, a explicat Brigitta Mihai, medic dermatolog, pentru Observator.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?