Austria, lockdown pentru trei săptămâni începând de astăzi! Cine este exceptat de la reguli

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 22 aug 2022, 04:15

Austria, lockdown pentru trei săptămâni începând de astăzi! Cine este exceptat de la reguli

Sursa: PixaBay

Austria a introdus, de astăzi, lockdown pentru trei săptămâni, pentru a limita răspândirea virusului COVID-19. Ministerul român de Externe a anunțat în ce condiții poți călători și sta în Austria.

Potrivit noilor reguli, oamenii vor putea să iasă din locuinţe pe timpul carantinei totale doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărăturile absolut necesare şi pentru activităţi sportive în spaţii deschise. Majoritatea restaurantelor vor avea în funcțonare doar serviciul delivery, iar evenimentele culturale şi cele sportive de amploare se vor desfăşura fără spectatori.

Lockdown pentru trei săptămâni în Austria. În ce condiții poți călători și sta în țară

De menționat este faptul că școlile rămân deschise. Așadar, părinții decid dacă își trimit sau nu copiii la școală.

Lockdown-ul pentru persoanele vaccinate şi pentru cele trecute prin boală se va termina pe 13 decembrie, iar în cazul persoanelor nevaccinate nu s-a stabilit o dată la care carantina se va încheia.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Bilanț coronavirus 22 noiembrie 2021: Scad serios cazurile noi și decesele! Câte s-au înregistrat

Ministerul de Externe a actualizat astăzi informațiile privitoare la condițiile în care poți să stai sau să călătorești în Austria. Așadar, românii trebuie să prezinte:

  • Un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore
  • Certificatul verde, care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

Din momentul în care românii ajung în Austria, trebuie să respecte aceleași restricții ca și cetățenii austrieci.

Lista completă a regulilor transmisă de MAE

  • Locuința proprie poate fi părăsită doar pentru a merge la locul de muncă, dacă acest lucru este necesar, pentru a cumpăra alimente sau medicamente, pentru a intra în contact cu partener de viață/rude apropiate/personal de îngrijire, pentru vaccinare sau pentru plimbări în aer liber, motive imprevizibile care nu suportă amânare (de ex. prezentare în fața autorităților judecătorești, tratamente medicale, pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii etc.), motive religioase, pentru evitarea unui pericol, acordare de îngrijire și ajutor pentru persoanele care au nevoie de sprijin, precum și exercitarea drepturilor și îndeplinirea îndatoririlor familiale, îngrijirea animalelor, participarea la alegerile prevăzute de lege, participarea la anumite întruniri, cum ar fi înmormântări sau demonstrații.
  • Comerțul, toate tipurile de servicii, instituțiile de cultură, sport și agrement, sunt închise. Rămân deschise magazinele alimentare (supermarketurile), magazinele de ziare și tutungeriile, farmaciile, băncile, poșta, benzinăriile, atelierele auto/biciclete, serviciile medicale și veterinare, serviciile de urgență, serviciile de transport public;

Citeste si: O nouă amenințare pentru România! A apărut o nouă tulpină Covid! Octavian Jurma trage un semnal de alarmă

  • Târgurile de Crăciun sunt închise.
  • Unitățile de cazare sunt închise, excepție fiind cazul persoanelor care se află deja cazate la momentul intrării în vigoare a acestei prevederi, pentru scopul îngrijirii și acordării de asistență persoanelor care au nevoie de sprijin, motive profesionale care nu pot fi amânate, pentru a satisface o nevoie urgentă de locuință;
  • Restaurantele sunt închise, fiind permise serviciile de catering și livrare;
  • La locurile de muncă se aplică Regula 3G și purtarea obligatorie a măștii de protecție. În cazul serviciilor de îngrijire a persoanelor se aplică Regula 2G și numai în cazuri de excepție se aplică Regula 2,5G
  • Școlile rămân deschise; purtarea măștilor devine obligatorie, inclusiv la cursuri;
  • Se păstrează o distanțare de siguranță de 2 metri;
  • În instituții medicale se aplică regula 2G (vaccinat sau insănătoșit) plus rezultatul negativ al unui test PCR;
  • Purtarea măștilor FFP2 obligatorie, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani, in toate spațiile interioare (cu excepția caselor particulare), la locul de muncă (cu excepția cazului în care există paravane despărțitoare), în transportul public și în autoturisme (dacă sunt transportate persoane din mai multe gospodării), inclusiv pe peroane, platforme, stații, gări. Minorii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, precum și femeile însărcinate, au permisiunea de a purta măști medicale.
  • Poliția este autorizată să efectueze controale și să aplice amenzi (în funcție de gravitatea abaterii, cuantumul amenzilor se poate situa între 1.450 si 5.000 de Euro), atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.