România are șanse mari să intre în spațiul Schengen dacă va respecta condiția impusă de Austria, după ce a dat vot negativ pentru intrarea țării noastre în zona de circulație liberă în Europa. Potrivit șefului diplomației austriece, veto-ul impus de țara sa împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen a fost unul ”de moment” și că nu este ”pentru totdeauna”.
Austria ar putea accepta intrarea României în Schengen. Ce condiție impune
Oficialul austriac a precizat că această situație nu se va mai repeta în următorul Consiliu JAI, cu condiția ca România și Bulgaria să ia măsuri serioase pentru a împiedica migranții să ajungă în țara sa.
„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Mai mult, ministrul de Externe al Austriei nu consideră că țara sa este izolată de restul statelor membre UE din cauza veto-ului împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen şi susține că sprijină decizia guvernului federal.
„Acesta este un proces de discuţie complet normal”, se apără şeful diplomaţiei de la Viena referindu-se la demersul de a bloca extinderea Schengen în cazul României şi Bulgariei. Dacă Austria, ca stat aflat „în centrul continentului”, are cel mai mare număr de cereri de azil din Europa, „atunci ceva nu este în regulă”, a argumentat el.
Austria este „înconjurată de state UE şi de state Schengen, cu excepţia Elveţiei şi a Liechtensteinului”. În condiţiile în care ţara se confruntă cu atât de multe cereri de azil, „este legitim să spunem că avem nevoie de sprijin”. Aceasta nu este o problemă bilaterală, ci o problemă „paneuropeană”, a explicat Alexander Schallenberg în interviul acordat agenţiei APA.