Austria ar putea accepta aderarea României la spaţiul Schengen, cu o condiție: "Nu am spus că nu ne putem înţelege niciodată"

Author: Madalina Maftei

Austria ar putea accepta aderarea României la spațiul Schengen

Sursa: PixaBay

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat că nimic nu va mai sta în calea extinderii spațiului Schengen, dacă România și Bulgaria vor lua măsurile necesare pentru a opri migranți să pătrundă în țara sa.

România are șanse mari să intre în spațiul Schengen dacă va respecta condiția impusă de Austria, după ce a dat vot negativ pentru intrarea țării noastre în zona de circulație liberă în Europa. Potrivit șefului diplomației austriece, veto-ul impus de țara sa împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen a fost unul ”de moment” și că nu este ”pentru totdeauna”.

Austria ar putea accepta intrarea României în Schengen. Ce condiție impune

Oficialul austriac a precizat că această situație nu se va mai repeta în următorul Consiliu JAI, cu condiția ca România și Bulgaria să ia măsuri serioase pentru a împiedica migranții să ajungă în țara sa.

„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen.

La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenţia austriacă de presă APA.

Citește și: Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis din cadrul reuniunii Consiliului European. Liderul României este optimist cu privire la aderarea în Schengen: „Am făcut pași înainte, în direcția bună”

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Mai mult, ministrul de Externe al Austriei nu consideră că țara sa este izolată de restul statelor membre UE din cauza veto-ului împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen şi susține că sprijină decizia guvernului federal. 

„Acesta este un proces de discuţie complet normal”, se apără şeful diplomaţiei de la Viena referindu-se la demersul de a bloca extinderea Schengen în cazul României şi Bulgariei. Dacă Austria, ca stat aflat „în centrul continentului”, are cel mai mare număr de cereri de azil din Europa, „atunci ceva nu este în regulă”, a argumentat el.

Austria este „înconjurată de state UE şi de state Schengen, cu excepţia Elveţiei şi a Liechtensteinului”. În condiţiile în care ţara se confruntă cu atât de multe cereri de azil, „este legitim să spunem că avem nevoie de sprijin”. Aceasta nu este o problemă bilaterală, ci o problemă „paneuropeană”, a explicat Alexander Schallenberg în interviul acordat agenţiei APA.

Citește și: Ursula von der Leyen vrea România cu orice preț în Schengen: "Voi lucra neobosit" Președintele Comisiei Europene şi Viktor Orban, întâlnire de gradul zero cu Klaus Iohannis pentru semnarea acordului referitor la independenţa energetică a țării noastre

 

Taguri: