Autoritățile anunță o pană de curent de Paște! În ce zone se va produce acest fenomen și care sunt cauzele

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 05 apr 2025, 14:06

Se anunță o pană de curent de Paște

Sursa: Pexels.com

În contextul sărbătorilor pascale, România ar putea experimenta o situație atipică în sistemul energetic național. Transelectrica a transmis un semnal de alarmă cu privire la o posibilă întrerupere a alimentării cu energie electrică, pe fondul unui dezechilibru major între producție și consum.

De obicei, în perioada Paștelui, consumul național de electricitate scade simțitor. Activitatea industrială se reduce considerabil, iar majoritatea oamenilor se retrag în locuințe, unde consumul energetic nu mai atinge nivelurile obișnuite din zilele lucrătoare. În paralel, condițiile meteorologice favorabile determină o producție intensă de energie din surse regenerabile, în special din panouri fotovoltaice.

Cauzele dezechilibrului din sistem

Problema nu pornește doar din reducerea consumului, ci mai ales din incapacitatea de a controla fluxul de energie generat de centralele fotovoltaice de mici dimensiuni, amplasate pe locuințele prosumatorilor. Aceste surse nu pot fi oprite sau diminuate automat în funcție de necesar, ceea ce conduce la o ofertă de energie ce depășește cererea în mod semnificativ.

Într-un astfel de scenariu, rețeaua electrică națională intră în autoapărare.

Pentru a preveni suprasolicitarea care ar putea produce daune extinse, sistemul se autoreglează prin întreruperi temporare sau resetări automate. Astfel de măsuri pot provoca pene de curent localizate sau, în unele cazuri, mai ample.

În România, numărul prosumatorilor a crescut spectaculos în ultimii ani. În prezent, peste 200.000 de gospodării și firme generează propria energie electrică, însumând o capacitate instalată echivalentă cu cea a trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

Problema apare în lipsa echipamentelor de stocare, cum ar fi bateriile. Energia produsă este livrată direct în rețea, iar în lipsa unui consum pe măsură, aceasta generează presiune suplimentară asupra sistemului.

Citește și: Urmează o pană de curent în România! Localitățile care trebuie să se pregătească de blackout în următoarele zile

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Unii pensionari primesc peste 500 de lei în plus, la pensie! Află care sunt categoriile vizate

Ce avertisment a transmis Transelectrica

Transelectrica colaborează deja cu autoritățile europene pentru a anticipa și preveni eventualele dezechilibre.

Ne pregătim și căutăm soluții adecvate. Având în vedere suprapunerea datelor atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru creștinii catolici pentru sărbătorile Pascale, la nivel european s-a format o grupă dedicată pregătirii funcționării Sistemului Electroenergetic interconectat care implică toți operatorii de transport și sistem din Europa și la nivelul ENSTO-E ”,

a declarat Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Național (DEN), citat de Profit.ro.

Acesta a subliniat că, în cazul unui Paște cu vreme excelentă, caracterizată de o radiație solară puternică, provocările vor fi și mai dificile: „ Așa cum a fost tendința ultimilor ani, s-au instalat foarte multe centrale fotovoltaice și a crescut semnificativ puterea instalată la prosumatori, nu doar în România, ci și în toate țările din Europa.

În scenariul cel mai defavorabil, dacă vremea va fi una foarte frumoasă în zilele de Paște, cu radiație solară ridicată, și provocările pe care le vom avea vor fi unele pe măsură ”.

Citește și: Vesti bune! Romanii, automat despagubiti daca au pana de curent. Cati bani pot primi

Potrivit specialiștilor, în prima zi de Paște din anul trecut, consumul de energie din România a atins un minim de 2.700 MW. Pentru anul în curs, experții se așteaptă la o reducere și mai pronunțată, posibil până la 2.000 MW.

De exemplu, anul trecut, în prima zi de Paște, am avut 2.700 MW consumul minim, iar anul acesta ne așteptăm la un consum mai redus, în condițiile în care puterea instalată la prosumatori a crescut cu aproximativ 1.000 MW. În acest sens, avem în vedere toate aspectele și scenariile posibile și ne pregătim pentru această perioadă, printr-o strânsă colaborare atât cu instituții și entități din România, cât și la nivelul rețelei interconectate europene ”, a precizat Virgiliu Ivan.