Autoritatile au orientat cautarile in Oceanul Indian. Ce spun americanii despre zborul avionului Malaysia Airlines

Editor: Bogdan Mihai Autor: A.D.
Actualizat: 27 feb 2017, 02:02

Cautarile avionului apartinand companiei Malaysia Airlines au fost extinse la nivelul Oceanului Indian vineri, dupa ce Casa Alba a citat "informatii noi" care sugereaza ca Boeingul 777 a continuat sa zboare mai multe ore dupa ce a disparut de pe radare in urma cu sase zile.

" Din cate inteleg, pe baza unor informatii noi, nu neaparat concludente, dar noi, zona de cautare va fi extinsa la Oceanul Indian", a declarat Jay Carney, un purtator de cuvant al Casei Albe. Mai multe publicatii americane, care citeaza oficiali de rang inalt, afirma ca avionul de tip Boeing 777 a continuat sa transmita un semnal automat, timp de mai multe ore, dupa ce a disparut de pe radare.

Sistemele de transmisie au incercat cu regularitate sa se conecteze la unul sau mai multi sateliti, potrivit acestor surse, informeaza Mediafax.

Marina americana a trimis o nava si un avion in aceasta regiune, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul US Navy sub protectia anonimatului." USS Kidd tranziteaza Stramtoarea Malacca in drum spre Oceanul Indian", a declarat joi oficialul, referindu-se la unul dintre cele doua distrugatoare americane care participa la cautari, alaturi de USS Pinckney.

Cele doua nave erau mobilizate, pana in prezent, in Golful Thailandei.

Dupa aproape o saptamana de la disparitie, misterul continua sa invaluie zborul MH370 care asigura o legatura Kuala Lumpur-Beijing, cu 239 de persoane la bord." Nu-mi amintesc de vreun alt caz de acest tip, in care sa fi dispus de atat de putine indicii cu privire la ceea ce s-a intamplat", a declarat Ravikumar Madavaram, un expert in domeniul aerospatial din cadrul firmei de consultanta Frost& Sullivan Asia Pacific.

Cautarile s-au concentrat initial asupra Marii de Sud a Chinei, la est de Malaysia, pe ruta avionului. Ultima pozitie cunoscuta este undeva la jumatatea drumului, intre coastele Malaeziei si Vietnamului. Odata cu extinderea catre Oceanul Indian, al treilea ca marime in lume si cu o adancime medie de 3.900 de metri, zona cautarilor este imensa.

Este ca si cum ai trece de la" o tabla de sah la un teren de fotbal", a declarat pentru CNN comandantul Flotei a VII-a americane William Marks.

Marina americana continua sa opereze sub coordonarea Malaeziei, a adaugat militarul. Guvernul malaezian este la curent cu informatii provenind de la Casa Alba si din presa americana si le examineaza, a declarat pentru AFP un conducator al operatiunilor, care nu a vrut sa comenteze inainte.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Lipsa indiciilor despre situatia avionului si modul de gestionare, considerat confuz, al crizei au provocat furie si tristete in Malaezia si China, 153 de chinezi aflandu-se la bord.

Guvernul malaezian a subliniat asupra naturii "exceptionale" a acestei disparitii, pistele, care s-au dovedit toate false pana joi- concentrandu-se rand pe rand catre estul sau catre vestul Malaeziei.

Avionul s-a "evaporat" dupa o ora de la decolare, la ora 0.40, de la Kuala Lumpur, sambata. Conditiile meteorologice erau bune si nu a fost primit niciun mesaj de ajutor." Ultimele date au fost transmise de catre avion la ora 1.07

si aratau ca totul era normal", a declarat joi ministrul malaezian al Transporturilor Hishammuddin Hussein. Piste false, informaţii contradictorii si zvonuri dintre cele mai nebunesti au marcat cautarile avionului de tip Boieng 777, a carui disparitie misterioasa deruteaza atat experti, cat si autoritati.