Autoritățile avertizează: „Atenție la mesajele sau comentariile primite pe Instagram!” Cum încearcă atacatorii să obțină accesul la datele personale?

Autor: Amalia Georgescu
CERT-RO, anunț important pentru persoanele care au cont de instagram
Sursa: Unsplash

Specialiștii de la CERT-RO atrag atenția asupra unei înșelătorii practicate în mediul online, mai exact pe instagram. La ce mesaje ar trebui să fie atenți utilizatorii?

Instagram este platforma folosită de o mulțime de români, acesta fiind motivul pentru care atacatorii încearcă să se folosească de ea pentru a obține informații personale despre utilizatori. Ce mesaje ar trebui ignorate în perioada următoare? Reprezentanții Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au făcut un anunț important pentru toți românii. 

Ce să faci pentru a-ți proteja datele personale pe instagram? Mesajele pe care nu ar trebui să le deschizi

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) anunță o nouă modalitate prin care atacatorii încearcă să obțină acces la datele personale ale românilor, inclusiv la datele financiare.

CERT-RO a postat un mesaj pe contul personal de facebook prin care a anunțat că pe instagram circulă un mesaj prin care utilizatorii sunt îndemnați să își valideze datele personale, aceștia fiind amenințați cu închiderea contului în caz contrar.

Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția românilor să nu comunice astfel de informații personale, având în vedere că este vorba doar despre o tentativă de phishing. 

„Atenție la mesajele sau comentariile primite pe Instagram. În unele cazuri, acestea vin din partea unor conturi controlate de atacatori și au scopul de a vă determina să le transmiteți (involuntar) date personale, date financiare sau de autentificare.

În acest caz, atacatorii pretind a fi Centrul de Suport Instagram și amenință cu închiderea contului, dacă datele nu vor fi validate în 24 de ore accesând un anumit link. Deși pe această rețea socială link-urile sunt inaccesibile direct, utilizatorii primesc și indicații despre cum pot totuși accesa acel URL.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este evident o tentativă de phishing.”, a anunțat Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), prin intermediul unei postări pe Facebook. 

Citeste si: 3 moduri de identificare a unei adrese de email false

Atacurile cibernetice sunt tot mai frecvente în ultima perioadă, atacatorii încercând să obțină informații valoroase prin intermediul aplicațiilor folosite în mod frecvent de români.

Dacă acum mesajele circulă pe instagram, în urmă cu mai multe săptămâni acestea erau trimise pe WhatsApp sau chiar pe telefonul mobil, ca mesaj text. 

Oamenii sunt îndemnați să nu acceseze niciun fel de link și să nu ofere date confidențiale nimănui, aceasta fiind cea mai sigură modalitate prin care își pot proteja datele personale. 

Citeste si: Anunț pentru toți românii care au card bancar! Rămâi fără bani în cont

 

Taguri:

Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.