Cel mai mare risc este formarea unui nor radioactiv care sa se indrepte spre Romania! Expertii de la Garda de Mediu incearca sa stabileasca ce masuri ar trebui luate de Romania in cazul in care norul radioactiv ajunge pana aici.
La granita de nord a tarii, oamenii sunt ingrijorati. De la frontiera Romaniei pana la Cernobil sunt aproximativ 300 de kilometri.
Hectare intregi de padure sunt cuprinse de flacari! Orizontul e acoperit de fumul gros produs de focarele identificate in zone diferite.
Padurile care ard se afla intr-o zona de siguranta aflata la numai 20 de kilometri de centrala nucleara dezafectata de la Cernobil. Primele flacari au fost observate ieri dupa-amiaza. Pana acum, autoritatile din Ucraina nu au reusit sa lichideze toate focarele.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Expertii
Aceasta este marea problema- fumul ridica in atmosfera substantele radioactive.
Peste 320 de hectare de padure au ars pana in acest moment, iar distanta fata de centrala de la Cernobil nu este mai mare de 20 de kilometri.Dupa ce a survolat zona afectata intr-un elicopter, premierul ucrainian a incearcat sa-si linisteasca vecinii si mai ales cetatenii: „vreau sa asigur pe toata lumea ca situatia este sub control iar serviciile de urgenta lucreaza activ pentru a localiza incendiile.
Trei avioane, un elicopter si mai multe autospeciale au fost deja trimise in zona.Totusi, surse din cadrul Ministerului de Interne de la Kiev sustin ca focul ar fi fost pus intentionat in padurile de langa Cernobil. Zona respectiva este inchisa, facand parte dintr-un culoar de siguranta dupa dezastrul de acum 29 de ani. Pe 26 aprilie 1986, reactorul numarul 4 de la Cernobil a explodat. Specialistii spun ca efectele acelui dezastru se simt chiar si in prezent.