Avantajele învățării unei limbi străine în viața copiilor

Author: Oana Picerea

Se spune că niciodată nu este prea târziu pentru a învăța o limbă străină. Cu toate acestea, cu cât procesul de descoperire a unui nou univers lingvistic începe mai devreme, cu atât acesta va fi mai ușor. Tocmai de aceea te încurajăm să-ți ghidezi copilul către o limbă străină încă din primii săi ani de viață.

Există mai multe motive pentru care un copil ar trebui să înceapă să studieze o limbă străină de timpuriu:

 

  • în primul rând, structura creierului copiilor facilitează procesul de învățare. În primii ani, creierul acestora este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, în mod inconștient;

  • în al doilea rând, timpul este de partea copiilor, astfel că ei se pot dedica mai mult procesului de învățare a unei noi limbi străine - printre altele, aceștia vor avea mai mult timp să citească diferite cărți pentru copii din categoria cărților scrise în limbi străine. Firește că învățarea unei limbi străine cu ajutorul cărților este posibilă în momentul în care copilul știe să citească și este pregătit pentru un nou nivel din această „misiune” lingvistică.

     

    Acum, că ai înțeles de ce este recomandat să-ți îndrumi copilul către o limbă străină încă de când acesta are o vârstă fragedă, te invităm să descoperi care sunt avantajele esențiale și pe termen lung ale învățării unei limbi străine:

     

    Învățarea unei limbi străine „antrenează” creierul

    Așa cum activitatea fizică este benefică pentru sănătatea corpului, așa și învățarea unei limbi străine antrenează creierul. Cum? Acest lucru este explicat de diferite studii efectuate până în prezent: copiii care cunosc două limbi (limba maternă și o limbă străină) procesează mai bine informațiile și au o capacitate de memorare mai bună.

    De asemenea, cei care se familiarizează cu o limbă străină dețin abilități mai bune de planificare, de rezolvare a problemelor, de multitasking. Mai mult decât atât, copiii bilingvi au o mai bună capacitate de concentrare, lucru care îi ajută inclusiv în activitatea școlară.

     

    Cunoașterea unei limbi străine oferă acces la noi modele culturale

    Să luăm exemplul englezei, o limbă de circulație internațională pe care cei mai mulți copii din întreaga lume o studiază încă de la grădiniță. Familiarizându-se cu engleza încă din primii ani de viață, copilul tău va avea un nivel avansat de cunoștințe atunci când va ajunge la vârsta tinereții - perioadă a călătoriilor și a experiențelor multiculturale și interculturale.

    Astfel, el va avea ocazia să comunice cu persoane din alte țări, să descopere și să înțeleagă modele culturale diferite de al său. Descoperind alte modele culturale, își va extinde universul cunoașterii și, mai mult decât atât, va avea o perspectivă complexă asupra lumii.

     

    Cunoașterea unei limbi străine oferă mai multe oportunități de studiu

    Privind din nou pe termen lung, îți propunem să te gândești la etapa în care copilul tău, devenit adolescent, va alege facultatea pe care va dori să o urmeze. Cunoscând o limbă străină la un nivel avansat, va putea să-și îndrepte atenția și către universitățile din afara României, mai ales dacă îl încântă o specializare care nu este inclusă în lista programelor de studiu oferite de universitățile din țara noastră.

    Iată, așadar, cum cunoașterea unei limbi străine îi poate ajuta pe copii, adolescenții de mâine, să fie mai aproape de obiectivele lor profesionale.

     

    Totodată, cunoașterea unei limbi străine oferă mai multe oportunități profesionale

    Fie că va alege să rămână în România, fie că își va dori să lucreze într-o altă țară, copilul tău va putea, fără doar și poate, să aleagă dintr-o paletă mult mai largă de locuri de muncă.

    În contextul globalizării, cei mai mulți angajatori se orientează către candidații care cunosc cel puțin o limbă străină, măcar la nivel conversațional. Engleza a devenit, de altfel, o cerință pe care o regăsim frecvent în profilul candidatului ideal, în numeroase ramuri de activitate: marketing, resurse umane, IT, finanțe & bănci - iată doar câteva dintre ele.

     

    Concluzii

  • Învățarea unei limbi străine ar trebui să înceapă încă din copilărie, pentru că în această etapă creierul funcționează ca un burete care absoarbe inconștient informațiile din jur.

  • Cunoașterea unei limbi străine are multiple beneficii pe termen lung. Printre cele mai importante amintim: „antrenarea” funcțiilor creierului, accesul la alte culturi, oportunitățile de studiu în străinătate și înmulțirea oportunităților profesionale.

     

     

     

     

     

     

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.