Avem rachete antigrindina, dar nu le folosim! Taranii isi pun mainile in cap cand isi vad culturile distruse

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 29 aug 2021, 10:25

Avem cu ce, stim cand si unde, dar lipsa banilor ne lasa in bataia vantului, la propriu!

Ploile si grindina cat oul de gaina din ultimele doua luni au pus la pamant tot ce inseamna cultura agricola. Culmea e ca putem evita prapadul cu rachete antigrindina! Dar, cum la noi e ca la nimeni, sistemul nu functioneaza decat in trei judete! In restul tarii, Dumnezeu cu mila!

Vremea a luat-o razna, iar bietii tarani isi pun mainile in cap cand vad ca munca lor se distruge in cateva minute de ploaie si grindina.

Durerea e si mai mare cand te gandesti ca avem cu ce sa ne protejam culturile, dar nu avem cu cine.

Desi se poate- se intampla la centrul antigrindina de la Valea Calugareasca. Specialistii stau cu ochii pe cer si atunci cand detecteaza un nor cu grindina, intra in alerta si lanseaza rachetele. Mai pe intelesul tututor, iodura de argint transforma grindina in apa, asa  din cer nu mai cade gheata cat oul de gaina, ci doar picaturi de ploaie.


Chiar si asa, cand vine vreo grindina, oamenii trebuie sa stie ca rachetele minune nu le pot proteja gospodariile ci numai culturile din camp. Nu de alta, dar nu pot fi actionate in zonele populate. Nu va imaginati ca tot acest proces este simplu! Rachetele nu sunt lansate oricum.

Mai multe institutii ale statului lucreaza impreuna pentru ca totul sa se intample in deplina siguranta. Cu toate acestea, oamenii sunt nevoiti sa se miste mai repede ca norii negri.
Dispozitivele sunt facute din celuloza si numai 10 la suta din racheta antigrindina contine elemente metalice. Nu exista riscul ca mediul sa fie afectat, pentru ca dupa ce isi face treaba racheta se autodistruge.

De mai bine de zece ani, rachetele distrug grindina numai pe suprafata judetului Prahova, partial in Buzau si in Iasi, doar in zona viticola de la Cotnarilor. Specialistii de la Ploiesti au incercat sa puna la punct acest sistem si in alte judete ale tarii, dar de fiecare data s-a pus problema banilor.
Nu vorbim de sume fabuloase, ci doar de cativa euro care ar putea proteja de exemplu, 10 tone de porumb, adica peste 1.500 de euro.

Nici nu mai e cazul sa ne intrebam daca merita, dar in tara lui "merge si asa", totul e posibil. Specialistii de la ploiesti spera ca intr-o zi sa obtina totusi fonduri si rachetele minune sa protejeze culturile agricole din toata tara. Pana si vecinii moldoveni ne-au luat-o inainte, la ei astfel de dispozitive sparg norii negri de zeci de ani.

##VIDEO116353##

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.