De când Rusia a invadat Ucraina, românii se îngrijorează de faptul că vor fi chemați la război. Astfel, Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează asupra unei încercări de dezinformare privind procesul de recrutare.
Citeste si: În caz de război, românii din diaspora au 15 zile să revină acasă pentru încorporare
Se fac recrutări pentru război?
În ultimele zile, ordine false de chemare la încorporare au ajuns la anumite firme din județul Cluj. Astfel, ministrulul Apărării, Vasile Dîncu, a clarifict situația. Acesta a anunțat că MApN va sesiza organele de cercetare penală.
Documentele primite de firmele respective, precizau că toți angajații societății de sex masculin care au până în 60 de ani vor fi chemați la un centru militar pentru a fi mobilizați în război.
Mai mult, documentul mai prevede și faptul că cetățenii au la dispoziție doar 48 de ore pentru a se prezenta la unitatea militară, menționând că cei care se opub, vor putea fi pedepsiți cu închisoarea.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Având în vedere calendarul măsurilor preventive adoptate de UE și NATO, ca răspuns la criza din Ucraina, vă solicităm următoarele:
Până la data de 10.03.2022, ora 12.00, veți comunica în format electronic la adresa de e-mail [email protected], o evidență cu toți angajații societății …., de sex masculin, cu vârsta între 18-60 de ani, indiferent dacă au satisfăcut sau nu stabiul militar, care urmează să fi echemați în cel mai scurt timă (posibil 24 de ore), la Centru Militar Zonal Cluj, pentru întocmirea ordinului de chemare/deplasare la mobilizare sau război.
Potrivit ordinului de chemare, soldatul trebuie să se prezinte în termen de 48 de ore la unitatea militară desemnată. În caz de neprezentare la termenul și locul menționate în ordin, persoana respectivă este atenționată că va suporta consecințele Codului Penal, articolul 435 care prevede închisoare de 2 la 7 ani”, se arată în adresele primite de firme.
Ce spune Vasile Dîncu?
În acest sens, ministrul Apărării a clarificat situația, menționând că toate documentele primite sunt unele false.
„E un document fals. Vom sesiza parchetul”, a declarat Dîncu. În același timp, el a mai adăugat că pentru evitarea unor confuzii, MApN a sistat și procedurile obișnuite de evidențiere a rezerviștilor, care au loc periodic, indiferent de contextul de securitate.