Avertisment din partea medicilor! Alcoolul trebuie evitat după vaccinarea anti-COVID

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 20 iul 2022, 11:05
Consumul de alcool, nerecomandat dupa vaccinul anti-COVID

Românii vor trebui să fie precauţi în ceea ce priveşte consumul de alcool după imunizarea împotriva coronavirusului. Iată care este sfatul specialiştilor.

Alcoolul trebuie evitat după vaccinarea anti-COVID, potrivit specialiştilor. Cei se vaccinează împotriva coronavirusului trebuie să evite consumul de alcool, deoarece acesta poate reduce semnificativ răspunsul imun al organismului. În acest fel, ar putea face ca vaccinul să fie ineficient.

Ce recomandă medicii

"Vă recomand cu tărie să vă abţineţi de la alcool timp de trei zile după fiecare injecţie", a declarat Alexander Gintsburg, şeful Centrului Naţional de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinul Sputnik V, potrivit New Scientist.

Mesajul lui Alexander Gintsburg este valabil pentru toate vaccinurile anti-COVID-19. El a spus că un consum de 300 de grame de vodcă, care conțin în total aproximativ 120 de grame de alcool, suprimă producția de anticorpi.

"Desigur, nu vorbim despre o interdicție completă a alcoolului în timpul vaccinării. Aceasta este doar o limitare rezonabilă a consumului până când organismul își formează propriul răspuns imun la infecția cu coronavirus", a spus el. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Este important să înțelegem că alcoolul consumat excesiv poate reduce semnificativ imunitatea și, prin urmare, reduce eficacitatea vaccinării.

Mai mult, acest lucru este valabil nu numai pentru vaccinul Sputnik V, ci și pentru orice alt vaccin", a continuat Gintsburg.

Citeste si: Vaccinul anti-COVID Moderna ajunge şi în România, miercuri. Cu ce diferă faţă de cel de la Pfizer?

Ce efecte negative are alcoolul?

Pe lângă efectele clasice nocive ale consumului de alcool, acesta poate scădea eficienţa vaccinului.

Excesul de alcool este un imunosupresor, deoarece alcoolul provoacă deshidratarea. Astfel, celulele nu pot să mai funcţioneze la nivelul lor optim. Iar asta poate deschide uşa şi multor boli. Studiul este disponibil integral  aici.

"S-a dovedit că aportul ridicat de alcool suprimă funcţia imunitară", spunea Jessica Cording, autoarea The Little Book of Game-Changers. 

Citeste si: Florin Cîțu face anunțul momentului! Ce a făcut premierul in legatura cu vaccinul BioNTech/Pfizer