Avertisment fără precedent în România. Cât va ajunge să coste un kilogram de cartofi

Author: Diana Tilă
Actualizat: 01 mai 2023, 08:40

Cartofii se scumpesc din cauza secetei din România. Avertismentul unui agricultor.

Seceta care a pus stăpânire pe România crește prețul cartofilor. Agricultorii români avertizează că anul acesta cartofii vor fi mai puțini și mai scumpi, din cauza secetei. 

[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Cât va ajunge să coste o pâine? Anunțul de ultimă oră făcut de Petre Daea

Avertisment fără precedent în România. Ce se întâmplă cu prețul cartofilor

Specialiștii din domeniul agricol susțin că din cauza secetei, cartoful nu se dezvoltă. În plus, va crește și prețul cartofului, deoarece a crescut prețurile îngrășămintelor.

„Se poate considera că este secetă și în zona noastră, nu atât de puternică cum e în Bărăgan, dar atât timp cât cartoful nu se dezvoltă și nu avem producție în mijlocul lunii iulie.

Prețul cartofilor va crește, având în vedere secetă și majorarea prețurilor îngrășămintelor, pesticidelor și combustibililor. Totul este mai scump.”, spune Keresztes Vicenzio, inginer agronom, potrivit antena3.ro, citat de RomaniaTv.

Pentru a acoperi cheltuielile de producție, specialiștii spun că prețul unui kilogram de cartofi ar putea ajunge cel puțin la 1,5 lei la producător.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Agricultorii se roagă să plouă, altfel situația va deveni catastrofală. Potrivit acestora, temperatura din pământ este de 50-60 de grade, iar cartofii sunt uscați. Producătorii au declarat că singura soluție de a salva o parte din plantație este să plouă câteva zile la rând.

Citeste si: Țigările se scumpesc de la 1 august. Cât vor scoate românii din buzunar pentru acest viciu

”Cerealele sunt destul de acceptabile, sunt destul de bune, dar cu sfecla cu cartofii și cu fânul și cu toate astea, e catastrofă”, mai explică inginerul agronom Viţos Ladiszlau.

Ministrul Petre Daea anunța la un moment dat faptul că sunt trei tipuri de scenarii pe care le-a întâlnit în vizitele de pe teren. Cel mai bun scenariu aparține culturilor cu irigații care nu sunt afectate, al doilea scenariu există în unele părți din țară şi prevede o afectare a culturii de aproximativ 50%, iar cel mai rău scenariu duce la pierderea aproape în totalitate a culturilor, potrivit RomâniaTV.