Un nou virus, intitulat adenovirus, se răspândește cu rapiditate printre copii. Iată care sunt principalele simptome la care trebuie să fim atenți!
Principalele simptome la care trebuie să fim atenți
Simptomele adenovirusului seamănă, de cele mai multe ori, cu cele ale unei infecții respiratorii. Copiii pot avea febră, vărsături, tuse și ochi roșii, afirmă medicii.
Adenovirusul este adesea cultivat din faringe și scaunul copiilor asimptomatici, iar majoritatea adulților au titruri măsurabile de anticorpi anti-adenovirus, ceea ce implică o infecție prealabilă. Adenovirusul a fost asociat atât cu boli sporadice, cât și epidemice.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Diareea acută infantilă se manifestă clinic prin scaune apoase, însoțite de febră și vărsături, cu o durată medie de 8-12 zile.
Detecția directă a antigenului Adenovirus în scaun în faza acută a bolii diareice, cu ajutorul anticorpilor specifici legați de faza solidă, constituie o metodă de diagnostic rapid.
Copiii infectați cu adenovirus nu necesită mereu internare, dar acestea sunt cazurile în care nu există complicații precum bronșiolita, pneumonia sau conjuctivita, care pot apărea, în special, la sugari. În cazul sugarilor, este necesară internarea pentru că există riscul deshidratării exagerate.
Adenovirusul se răspândește cu viteză la grădiniță și școală
Adenovirusul se răspândește, cel mai ușor, în grupuri mari de persoane, acolo unde cei mici își împart lucrurile personale și stau foarte mult împreună: grădinița, școala și chiar creșa.
Părinții trebuie să acorde o atenție deosebită la igiena copiilor și să se asigure că se spală corect pe mâini cu apă și cu săpun. Peste 15% dintre pacienții care s-au prezentat la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului au fost copii infectați cu adenovirus.