AVERTISMENT: Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre mesajele RO-ALERT: „Să se adăpostească oamenii!” Ce urmează în România?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 iul 2022, 11:30
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), precizări despre mesajele Ro-Alert
Sursa: unsplash

Raed Arafat, șeful DSU, precizări despre ceea ce urmează în România în orele următoare. Ce mesaje vor primi românii prin sistemul RO-ALERT?

Raed Arfat, avertisment important. Șeful DSU trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția vremii în România, în orele următoare. Ce anunț de ultimă oră a făcut șeful Departamentului pentru Situații de Urgență? 

Raed Arafat, anunț despre mesajele RO-ALERT. Ce i-a sfătuit șeful DSU pe români?

După pandemia de coronavirus, România se confruntă cu o nouă problemă importantă: fenomenele meteo extreme.

În acest context, Raed Arafat, șeful DSU, a făcut noi precizări despre mesajele RO-ALERT pe care românii le-ar putea primi astăzi, dar și în zilele următoare.

Meteorologii anunță că vremea se va încălzi simțitor în următoarele zile și chiar va deveni caniculară în unele zone, lucru care va favoriza apariția fenomenelor meteo extreme. Raed Arafat a anunțat că pot să apară vijelii puternice, motiv pentru care ar putea fi emise mai multe avertizăti RO-ALERT.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) i-a sfătuit pe oameni să se adăpostească imediat după ce primesc un mesaj RO-ALERT și să nu dezactiveze această aplicație, având în vedere că este modalitatea prin care autoritățile pot anunța un eventual pericol.

„Ce nu s-a auzit este că împreună cu canicula care va veni, fiind şi umiditate mare, o să asistăm la vijelii serioase, cu vânt puternic, care o să apară brusc, oriunde în ţară, aşa cum a fost şi în 2017.

Dacă se emite o alertă, să asculte şi să se adăpostească oamenii. La urban, riscul la vijelii e să cadă obiecte, pomi, stâlpi şi să lovească oameni. De aceea, când primesc mesaj Ro-Alert, oamenii să se adăpostească undeva şi apoi pot pleca să circule în siguranţă. Rog să nu-şi dezactiveze aplicaţia Ro-Alert.”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat, potrivit libertatea.ro.

Citeste si: Decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție! Ordinul semnat de Raed Arafat a fost anulat!

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Raed Arafat atrage atenția că în orașe, oamenii pot fi în pericol în cazul unor vijelii, având în vedere că există riscul ca aceștia să fie loviți de anumite obiecte, stâlpi sau copaci rupți. Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) i-a sfătuit pe oameni să evite orice deplasare care nu este necesară în cazul în care vremea nu este favorabilă, dar și să țină cont de mesajele primite prin intermediul

sistemului RO-ALERT.

După o perioadă în care ploile au pus stăpânire pe România, provocând inundații în mai multe zone ale țării, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că temperaturile vor crește mult peste valorile normale ale perioadei, lucru care va favoriza apariția fenomenelor extreme. Sunt posibile vijelii și grindină în perioada următoare. 

De ce au primit românii mesaje RO-ALERT?

În ultimele zile, românii au primit de mai multe ori mesaje RO-ALERT, având în vedere că ploile au fost însemnate cantitativ și au fost însoțite de vânt puternic și descărcări electrice.

„Deseori neașteptate, furtunile de vară pot fi periculoase, fiind, de multe ori, însoțite de descărcări electrice. Iată cum ne putem proteja în timpul unei furtuni:

Ne adăpostim în casă, sau la nevoie, în autoturism.
Închidem ușile și ferestrele.
Evităm dușurile și sălile de baie – conductele instalațiilor pot conduce electricitate.
Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate.”, este mesajul postat pe pagina de facebook a  Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Romania.

Dacă iunie a fost una dintre cele mai ploioase luni, veștile meteorologilor sunt bune pentru luna iulie. Temperaturile ar urma să crească, iar precipitațiile sub formă de ploaie nu vor mai fi atât de dese. 

Citeste si: Raed Arafat: „Avem o perioadă de răgaz în care trebuie să...” Șeful DSU, precizări despre valul 4 al pandemiei de coronavirus