Avertismentul dur al lui Vladimir Putin pentru Europa. Ce spune liderul rus despre folosirea armelor nucleare: „Nu vom avea pace. Nu blufez!”

Autor: Lavinia Medrea

Avertismentul dur al lui Vladimir Putin pentru Europa

Sursa: Twitter MainNews

UE trebuie să ia în serios amenințările lui Vladimir Putin potrivit cărora ar putea folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Joseph Borell.

Josep Borrell a declarat că războiul a ajuns într-un „moment periculos”, relatează BBC.

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia începe o mobilizare parțială și se pregătește să anexeze patru regiuni din Ucraina.

Vladimir Putin „nu blufează” când amenință cu arme nucleare

Vladimir Putin s-a confruntat cu eșecuri pe câmpul de luptă, forțele sale fiind împinse înapoi de contraofensiva ucraineană.

„Cu siguranță este un moment periculos, deoarece armata rusă a fost pusă la colț, iar reacția lui Putin- amenințarea cu folosirea armelor nucleare- este foarte rea”, a declarat Joseph Borrell.

La șapte luni de când a început invazia Rusiei în Ucraina, analiștii sunt de acord că forțele președintelui Rusiei sunt pe picior de plecare, dar el a spus că trebuie să se ajungă la o „soluție diplomatică”, una care „să păstreze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Altfel, putem termina războiul, dar nu vom avea pace și vom avea un alt război”, a declarat Vladimir Putin.

Într-un discurs rar adresat națiunii la începutul săptămânii trecute, Vladimir Putin a declarat că țara sa are „diverse arme de distrugere” și că va „folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, precizând că „Nu blufez!”.

Citeste si: Mesajul disperat al unei mame din Rusia, al cărei fiu urmează să fie trimis pe frontul din Ucraina: „Nu vreau să omoare oameni!”

„Când oamenii spun că nu este o cacealma, trebuie să-i luați în serios”, a atenționat Joseph Borrell.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În același discurs, Vladimir Putin a anunțat convocarea a 300.000 de ruși care au făcut serviciul militar obligatoriu, ceea ce a declanșat proteste și a generat rapoarte despre oameni care au fugit din țară pentru a evita să fie trimiși pe linia frontului.

Decizia vine după o contraofensivă rapidă în care Ucraina spune că a luat înapoi peste 8.000 de km pătrați de la forțele rusești.

În prezent, în patru regiuni ocupate au loc autointitulate referendumuri privind aderarea la Rusia. Ucraina le-a denunțat ca fiind tentative de anexare și a raportat că soldați ruși înarmați merg din ușă în ușă pentru a colecta voturi.

Majorarea prețurilor la energie reprezintă o îngrijorare

Ucraina a dominat Adunarea Generală a ONU din acest an, în timp ce acest război costisitor se prelungește fără a se întrevedea o cale de ieșire.

Șeful politicii externe a Europei a fost surprinzător de tranșant și vizibil îndurerat.

Joseph Borell a împărtășit îngrijorările pe carele aude peste tot pe unde merge. De la prieteni aflați în vacanță, la lideri din întreaga lume care participă la Adunarea Generală a ONU din această săptămână, toți îl întrebau când se va termina acest război. „Opriți războiul ăsta, nu-mi pot plăti factura de electricitate”, ar spune oamenii, spune Joseph Borell.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a respins îngrijorările legate de faptul că proviziile de arme ale UE s-au epuizat și a declarat că aceasta trebuie să continue să ofere sprijin militar Ucrainei, precum și să aplice sancțiuni economice împotriva președintelui Vladimir Putin și a aliaților săi și să desfășoare activități diplomatice.

Citeste si: Motivul halucinant pentru care britanicul care și-a lăsat soția și copiii, pentru refugiata din Ucraina, s-a despărțit și de ea

El a recunoscut că majorarea costului prețurilor la energie, cauzată de conflict, reprezintă o problemă de îngrijorare.

„Oamenii din țara mea îmi spun că prețul gazului înseamnă că nu mai putem continua să lucrăm, nu mai putem continua să facem ca afacerile să funcționeze”, a declarat politicianul spaniol, adăugând că a auzit preocupări similare din partea liderilor din Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est.

Joseph Borrell i-a cerut președintelui Putin să joace rolul său în găsirea unei soluții negociate, spunând că „pentru a dansa tango, ai nevoie de doi”.

„Toți cei care s-au dus la Moscova, la Kremlin, pentru a vorbi cu Putin, s-au întors cu același răspuns: «Eu (n.r.: Vladimir Putin) am obiective militare, iar dacă nu obțin aceste obiective militare, voi continua lupta». Aceasta este, cu siguranță, o direcție îngrijorătoare, dar trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, a declarat acesta.