Josep Borrell a declarat că războiul a ajuns într-un „moment periculos”, relatează BBC.
Comentariile sale vin în contextul în care Rusia începe o mobilizare parțială și se pregătește să anexeze patru regiuni din Ucraina.
Vladimir Putin „nu blufează” când amenință cu arme nucleare
Vladimir Putin s-a confruntat cu eșecuri pe câmpul de luptă, forțele sale fiind împinse înapoi de contraofensiva ucraineană.
„Cu siguranță este un moment periculos, deoarece armata rusă a fost pusă la colț, iar reacția lui Putin- amenințarea cu folosirea armelor nucleare- este foarte rea”, a declarat Joseph Borrell.
La șapte luni de când a început invazia Rusiei în Ucraina, analiștii sunt de acord că forțele președintelui Rusiei sunt pe picior de plecare, dar el a spus că trebuie să se ajungă la o „soluție diplomatică”, una care „să păstreze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
„Altfel, putem termina războiul, dar nu vom avea pace și vom avea un alt război”, a declarat Vladimir Putin.
Într-un discurs rar adresat națiunii la începutul săptămânii trecute, Vladimir Putin a declarat că țara sa are „diverse arme de distrugere” și că va „folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, precizând că „Nu blufez!”.
„Când oamenii spun că nu este o cacealma, trebuie să-i luați în serios”, a atenționat Joseph Borrell.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În același discurs, Vladimir Putin a anunțat convocarea a 300.000 de ruși care au făcut serviciul militar obligatoriu, ceea ce a declanșat proteste și a generat rapoarte despre oameni care au fugit din țară pentru a evita să fie trimiși pe linia frontului.
Decizia vine după o contraofensivă rapidă în care Ucraina spune că a luat înapoi peste 8.000 de km pătrați de la forțele rusești.
În prezent, în patru regiuni ocupate au loc autointitulate referendumuri privind aderarea la Rusia. Ucraina le-a denunțat ca fiind tentative de anexare și a raportat că soldați ruși înarmați merg din ușă în ușă pentru a colecta voturi.
Majorarea prețurilor la energie reprezintă o îngrijorare
Ucraina a dominat Adunarea Generală a ONU din acest an, în timp ce acest război costisitor se prelungește fără a se întrevedea o cale de ieșire.
Șeful politicii externe a Europei a fost surprinzător de tranșant și vizibil îndurerat.Joseph Borell a împărtășit îngrijorările pe carele aude peste tot pe unde merge. De la prieteni aflați în vacanță, la lideri din întreaga lume care participă la Adunarea Generală a ONU din această săptămână, toți îl întrebau când se va termina acest război. „Opriți războiul ăsta, nu-mi pot plăti factura de electricitate”, ar spune oamenii, spune Joseph Borell.
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a respins îngrijorările legate de faptul că proviziile de arme ale UE s-au epuizat și a declarat că aceasta trebuie să continue să ofere sprijin militar Ucrainei, precum și să aplice sancțiuni economice împotriva președintelui Vladimir Putin și a aliaților săi și să desfășoare activități diplomatice.
El a recunoscut că majorarea costului prețurilor la energie, cauzată de conflict, reprezintă o problemă de îngrijorare.
„Oamenii din țara mea îmi spun că prețul gazului înseamnă că nu mai putem continua să lucrăm, nu mai putem continua să facem ca afacerile să funcționeze”, a declarat politicianul spaniol, adăugând că a auzit preocupări similare din partea liderilor din Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est.
Joseph Borrell i-a cerut președintelui Putin să joace rolul său în găsirea unei soluții negociate, spunând că „pentru a dansa tango, ai nevoie de doi”.
„Toți cei care s-au dus la Moscova, la Kremlin, pentru a vorbi cu Putin, s-au întors cu același răspuns: «Eu (n.r.: Vladimir Putin) am obiective militare, iar dacă nu obțin aceste obiective militare, voi continua lupta». Aceasta este, cu siguranță, o direcție îngrijorătoare, dar trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, a declarat acesta.