În perioada premergătoare Bunei Vestiri și Floriilor, peștele devine un aliment de bază în multe gospodării. Având în vedere importanța sa în alimentația de sărbători, Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor( ANPC), Paul Anghel, a lansat un avertisment, pe pagina sa de Facebook, pentru consumatori privind riscurile ce pot apărea în timpul achiziționării peștelui și produselor din pește. În acest articol, îți oferim sfaturi esențiale pentru a te proteja de produsele nesigure și a asigura calitatea peștelui pe care îl consumi.
Cum să verifici prospețimea peștelui înainte de cumpărare
Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când achiziționezi pește este prospețimea acestuia. Paul Anghel recomandă să fii extrem de atent la aspectul produsului și să verifici cu atenție toate detaliile vizibile. Iată câteva semne care îți pot indica faptul că peștele nu este proaspăt:
Aspectul exterior: Nu cumpăra pește cu o suprafață lipicioasă sau deshidratată.
Textura și integritatea: Dacă peștele are mușchi moi sau burți umflate, este un semn că acesta nu mai este în stare bună. De asemenea, ochii retractați și solzii desprinși sunt indicatori ai unui pește vechi.
Mirosul: Peștele proaspăt nu trebuie să aibă un miros înțepător sau neplăcut. Dacă mirosul este diferit de cel natural, este indicat să refuzi achiziția.
În plus, trebuie să acorzi o atenție deosebită produselor congelate. Asigură-te că acestea sunt păstrate în condiții optime până la utilizare. Peștele congelat nu trebuie să fie recongelat și trebuie consumat imediat după decongelare pentru a evita riscurile alimentare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Care este pensia primită de femeile din România? Ce trebuie să știe neapărat acestea
Cum să eviți produsele neetichetate sau depozitate incorect
Un alt aspect esențial la cumpărarea peștelui este verificarea etichetelor. Dacă un produs nu are o etichetă clară și completă, refuză să-l achiziționezi.
Produse neetichetate: Nu cumpăra pește care nu este etichetat corespunzător sau care are data limită de consum modificată sau depășită.
Ambalaje deteriorate: Produsele ambalate în mod necorespunzător sau cu ambalaje murdare sau neetanșe pot indica o manipulare incorectă și riscuri de contaminare.
Congelare incorectă: Produsele congelate trebuie păstrate la temperaturi scăzute. Prea multă gheață în ambalaj sau arsuri de congelare sunt semne ale unei depozitări incorecte. De asemenea, dacă găsești conservă cu ambalaje bombate, ruginite sau murdare, este recomandat să o eviți.
În urma controalelor efectuate de comisarii ANPC în anii trecuți, au fost constatate multiple nereguli la depozitarea peștelui, inclusiv expunerea directă pe paviment și păstrarea peștelui la temperatura mediului ambiant, ceea ce poate duce la alterarea produsului.
Astfel, respectând aceste sfaturi, vei putea evita produsele periculoase și vei asigura că peștele pe care îl consumi este de calitate. Înainte de a cumpăra pește pentru sărbători, fii vigilent la detalii, verifică etichetele, și nu cumpăra produse care nu respectă standardele de siguranță alimentară. Astfel, vei putea savura un pește proaspăt și sigur, fără riscuri pentru sănătatea ta și a familiei tale.