Avertismentul medicilor! Valul trei de infectări este diferit: "Este o formă de COVID mai agresivă"

Author: Marina Ionescu
Valul 3 al pandemiei de COVID-19 este diferit

Semnal de alarmă îngrijorător din partea medicilor. Valul trei de infectări este diferit!

"Este o formă de COVID mai agresivă decât ce am văzut în 2020". Este semnalul de alarmă al medicului pneumolog Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Dr. Beatrice Mahler, despre valul trei de infectări

Citeste si: Ce spune medicul Adrian Marinescu, despre evoluţia pandemiei: „Următoarele 2-3 luni vor fi grele, cu multe infectări”.

Valul al treilea al pandemiei de COVID-19

România se confruntă cu una dintre cele mai grave probleme în această perioadă a pandemiei. În secțiile ATI nu mai sunt paturi libere pentru pacienții Covid-19. Beatrice Mahler subliniază că în acest moment nu mai vin la spital pacienți cu forme ușoare ale bolii, deoarece forma actuala de Covid este mai agresivă față de cea din anul precedent. 

Nu mai sunt paturi libere pentru pacienții Covid-19 in sectiile ATI

"Nu mai avem loc nici în secția COVD, nu doar în terapie. Noaptea s-a terminat cu 9 paturi suplimentare pentru pacienții care au venit cu insuficiență respiratorie. Avem forme de boală extrem de severă. Este o formă de COVID mai agresivă decât ce am văzut în 2020.”, a spus Beatrice Mahler.

Citeste si: Bilanț coronavirus 18 martie: Număr alarmant de pacienți la ATI! Câte decese s-au înregistrat

În aceste condiții, medicul atrage atenția asupra pașilor pe care trebuie să îi facem pentru a proteja două organe vitale- plămânii. Trebuie să avem grijă ca infecțiile de la nivelul plămânilor să nu le afecteze funcția. 

Întrebată de un reporter dacă a descoperit  anul acesta mai mulți noduli pulmonari cu ajutorul CT-ului, Beatrice Mahler a spus: " Da, dar trebuie sa precizăm, când facem examen CT la

un pacient, acesta va avea leziuni. Nu pot fi interpretate toate corespunzător. La o lună după boala acută, i se recomandă din nou CT ca să evaluăm nodulii pulmonari descoperiți.

La Marius Nasta punem diagnosticul, facem chirurgia cancerului de plămân și chimioterapia. Nu avem radioterapie. Și e necesară și în stadii avansate, pentru calitatea vieții. Reduce durerile.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Cancerul pulmonar doare doar când tumora a depășit plămânul și ajunge în structurile care îl înconjoară. Sau când dă metastaze. E util screening-ul prin CT cu doză mică. La fumători, la cei care au în familie cazuri."

Citeste si: Decizie de ultim moment! Primăria Sectorului 6 își închide ușile din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19. Angajații trec în regim de telemuncă

O altă cauză a infecțiilor pulmonare este poluarea. Poluarea se pare ca are consecințe grave asupra sănătății romanilor. Cu toate că sau făcut multe sesizări în ceea ce pivește poluarea, calitatea aerului nu s-a îmbunătățit și există în continuare efecte considerabile asupra sănătății umane. 

"Orice noxă produce inflamație. Dar depinde ce plămân găsește. Câte infecții respiratorii au trecut peste noi. Plămânul nu se vindecă perfect după o infecție! De aceea, trebuie să prevenim infecțiile cu vaccinări. Pentru adult:
• Vaccin antigripal, vaccin anti SARS-COV-2.
• Vaccinul antipneumococic, DTP (ultimul- o dată la 10 ani). 

Avem 2 zone afectate: Zona de căi respiratorii. Structura peretelui bronșic se modică, produce mai multă secreție. Apare risc crescut de alte infecții. Și zona de alveole. În SARS COV 2 spre exemplu, inflamația intensă, acele proteine pe care le produce organismul ca răspuns la inflamație ajung să ocupe săculeții de aer. Nu mai e permis schimbul de gaze." a explicat Beatrice Mahler.