Un nou cod Roșu de caniculă a fost anunțat pentru țara noastră. Meteorologii au emis un cod roșu, menționând că, pe timpul zilei, temperaturile înregistrate vor fi de 40 de grade Celsius, iar noaptea disconfortul termic va fi extrem de ridicat.
În perioada 21-24 iulie, România se află sub cod Roșu de caniculă
Între 21 și 24 iulie se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă.
Conform ANM, canicula se va resimți în: sud-vestul Munteniei și al Transilvaniei, în Crișana, în Banat și în Oltenia. Între 22 și 24 iulie, valul de căldura se va resimți în majoritatea țării, iar indicele de temperatură-umezeală va trece de 80 de unități.
„În general, temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.
Pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă (22 şi 23 iulie) în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (itu) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Citeste si: Prognoza meteo ANM vineri, 22 iulie 2022: Canicula se intensifică! Maxime de 39-40 de grade Celsius în sud!
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi”, a transmis ANM, relatează romaniatv.net.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat măsuri din cauza valului de caniculă
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat mai multe măsuri din cauza valului de caniculă care se resimte în România.
Oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din case și s-a decis asupra amenajării mai multor puncte medicale de prim ajutor.
„S-a hotărât, în continuare, convocarea de îndată în şedinţă extraordinară a Comitetelor judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pentru analizarea situaţiei operative şi dispunerii măsurilor necesare la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale. Şi aici ne referim clar la zonele care se vor afla sub incidenţa codului galben şi a codului portocaliu.
Citeste si: Valurile de căldură au ucis sute de persoane în Spania și în Portugalia. Care este bilanțul morților
Parteneriatul cu populaţia este unul extrem de important şi rugămintea noastră către toţi este: nu aprindeţi vegetaţia uscată, nu curăţaţi terenurile folosind focul, iar turiştii să nu aprindă foc în zonele împădurite şi în zonele în care merg. Acest lucru este foarte important pentru că, uneori, chiar dacă pare că l-ai stins, rămâne ceva, focul continuă şi duce la apariţia unui incendiu. Şi încă un lucru, ţigările, nu le aruncaţi pe geamurile maşinilor când treceţi în zonele mai ales montane şi nu numai, pentru că o ţigară rămasă aprinsă care ajunge la vegetaţia uscată poate să producă un incendiu”, a spus Raed Arafat, conform digi24.ro.