Avertismentul unui expert NASA cu privire la impactul cu un asteroid: „Riscul este real și consecințele sunt uriașe”

Autor: Andrei Costanda

Profesorul Dante Lauretta, liderul misiunii OSIRIS-REx a NASA, a lansat un avertisment pentru populatie

Sursa: Observer & PixaBay

Profesorul Dante Lauretta de la NASA avertizează că pericolul unui impact cu un asteroid este real și poate avea consecințe devastatoare.

Profesorul Dante Lauretta, liderul misiunii OSIRIS-REx a NASA, a lansat un avertisment serios cu privire la riscul impactului unui asteroid cu Pământul. El subliniază că, deși probabilitatea unui astfel de eveniment este mică, consecințele ar fi uriașe.

Avertismentul emis de profesorul Dante Lauretta

Lauretta este un cercetător planetar de renume, cunoscut pentru succesul misiunii OSIRIS-REx, care a colectat mostre de pe asteroidul Bennu în 2020.

Această misiune, prima de acest gen pentru NASA, a fost un succes notabil, cu eșantioane aduse înapoi pe Pământ în septembrie 2023.

După încheierea misiunii cu Bennu, nava spațială a fost redenumită OSIRIS-APEX și a primit o nouă misiune de explorare a asteroidului Apophis, care va fi explorat în 2029. Lauretta a documentat această aventură în cartea sa „The Asteroid Hunter”, lansată la începutul acestui an.

Totuși, Lauretta nu este doar fascinat de asteroizi, ci și conștient de pericolele pe care acestea le reprezintă pentru Pământ.

Într-un interviu pentru Inverse, citat de Mirror, Lauretta a afirmat: „Riscul unui impact cu un asteroid este real. Acesta este mic. Dar consecințele sunt uriașe”. El a exemplificat cu incidentul din februarie 2013, când un meteorit cu un diametru de aproximativ 19 metri și o greutate de 12.000

de tone a intrat în atmosferă deasupra Siberiei, explodând deasupra orașului Chelyabinsk. Explozia a eliberat energie echivalentă cu 440.000 de tone de TNT, avariind clădiri și rănind sute de oameni.

„Evenimentul din Chelyabinsk ne-a demonstrat cu adevărat. Acesta a fost un adevărat impact de asteroid deasupra unei zone populate. A fost un obiect foarte mic, din punctul de vedere al acestor lucruri, dar totuși a provocat pagube.

Sute de oameni au fost răniți, iar proprietățile au fost distruse. A trezit pe toată lumea”, a adăugat Lauretta.

El a comparat acest incident cu impactul cometei care a lovit Jupiter în 1994, menționând că astfel de evenimente ne amintesc de vulnerabilitatea noastră.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

„Asta mi-a amintit de cometa care a lovit Jupiter în 1994. Același tip de conștientizare. Ne trăim viața cu capul plecat, cu toate luptele noastre zilnice. Dar, din când în când, te uiți în sus și îți spui, știi, s-ar putea să vină ceva și poate ar trebui să ne gândim la asta. Aceste tipuri de evenimente de profil înalt catalizează mult mai multă activitate în aceste domenii, absolut”, a spus Lauretta.

Citește și: Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea

Citește și: Meteorologii ANM au emis cod galben de vijelii și grindină în Muntenia și Moldova: 95 de localități din România sunt vizate

Profesorul Dante Lauretta: „Forțele care sunt acolo sunt incredibil de puternice”

NASA a confirmat că asteroidul Apophis, explorat de OSIRIS-APEX, va trece în siguranță pe lângă Pământ în 2029 și 2968. Totuși, Bennu ar putea lovi Pământul în 2182. În acest scenariu, impactul ar putea genera o minge de foc mai strălucitoare decât Soarele și ar putea crea un crater de șase kilometri lățime, cu roci mari cât clădiri de 16 etaje. Lauretta avertizează că această predicție este reală și trebuie luată în serios.

„Forțele care sunt acolo sunt incredibil de puternice. Odată ce apreciezi acest lucru, nu poți să nu te simți mic. Impactul unui asteroid este o fațetă a acestui lucru. Universul este un loc atât de uimitor de explorat. Există lucruri frumoase, dar există și lucruri periculoase. Locul nostru este foarte prețios. La sfârșitul zilei, sunt recunoscător că sunt aici, că sunt în viață”, a concluzionat cercetătorul NASA.

Avertismentele lui Lauretta subliniază necesitatea unei vigilențe sporite și a unor eforturi continue în domeniul explorării și monitorizării asteroizilor, pentru a preveni potențiale dezastre viitoare.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.