Avertizare ANM: Cod portocaliu de caniculă! România, lovită de un val de praf saharian

Author: Ana Dinu
Actualizat: 28 iul 2021, 16:10
Cod portocaliu de caniculă!

Administrația Națională de Meterorologie a emis un avertizment de cod portocaliu de caniculă. Temperaturile sunt extrem de ridicate, iar aerul este irespirabil.

Specialiștii ANM au emis un avertizment de cod portocaliu de caniculă. Aceștea mai informează că ne așteaptă și fenomene extreme în aceste zile, pe lângă furtuni și caniculă, țara noastră va fi lovită și de un val de praf saharian.

România, lovită de un cod portocaliu de caniculă

Ziua de miercuri aduce avertizări din partea meteorologilor, în intervalul 13:00-23:00, mai multe județe se vor afla sub alertă de cod portocaliu de instabilitate atmosferică.

Județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui se vor confrunta cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vijeli puternice, intensificări ale vântului cu rafale  de peste 70...80 Km/h, vor avea loc frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri se vor înregistra averse torențial, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

De asemenea, tot de la 13:00 și până la ora 02:00 intră în vigoare un cod galben de istabilitate.

Conform ANM, local în nord, centru  și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată.

ANM mai anunță că zilele următoare vor fi toride și greu de suportat. Temperaturile vor depăși 40 de grade la soare, în special în Oltenia și Muntenia, iar pe timpul nopții nu vor scădea sub 20 de grade.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

”Continuă valul de căldură și persistența lui, dar în același timp vorbim și de accentuarea în intensitate. Începând de astăzi și până sâmbătă, va fi în vigoare o avertizare cod galben în cea mai mare parte a țării, privind temperaturile deosebit de ridicate atât pe parcursul zilei, cât și pe parcursul nopții. Vorbim de temperaturi maxime între 34 și 39 grade Celsius. Minimele nu vor coborî sub 20 grade Celsius.

Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 unități”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a mai precizat  că pentru următoarele trei zile este emis un cod portocaliu de caniculă pentru cinci județe, inclusiv București, iar disconfortul termic va crește de la o zi la alta.

Citeste si: ANM a anunțat cum va fi vremea în luna august, când majoritatea românilor are concedii

Un val de praf saharian va lovi România

Directorul ANM a mai precizat că instabilitatea atmosferică se va menține în România. Ne vor aștepta vijelii, intensificări ale vântului până la 70-80 Km/h ș cantități ridicate de precipitații. Până joi la ora 02:00 va fi cod galben de vijelii în centru și nord-estul țării, iar până în această seară la ora 23:00 un cod portocaliu pentru județele din partea de nord și centru.

Vremea toridă se menține și la începutul lunii august. Meteorologii au evidențiat că de fiecare dată când vremea este excesiv de călduroasă aduce cu ea și un praf saharian.

Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru miercuri, 28 iulie 2021. Canicula continuă! Ce temperaturi vor fi