Avertizare ANM duminică, 30 iulie, pentru România: Cod portocaliu de furtuni și grindină

Author: Cristina Mocanu

Reprezentanții ANM au dat avertizare de cod portocaliu pentru furtuni puternice și grindină.

Sursa: meteoromania.ro

Reprezentanții ANM au dat avertizare de cod portocaliu pentru furtuni puternice și grindină.

Duminică, 30 iulie, meteorologii au anunțat că cea mai mare parte a țării se află sub cod portocaliu de furtuni și grindină.

Furtuni și grindină în cea mai mare parte a țării

ANM a emis un avertisment de cod portocaliu pentru furtuni, ploi abundente și grindină pentru toată țara, începând de duminică de la prânz până luni dimineață.

De asemenea, meteorologii au anunțat cod galben de vânt și instabilitate atmosferică.

Unde vor avea loc aceste manifestări meteorologice?

Începând de duminică seara, dar mai ales noaptea, în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Tot pentru același interval, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, va fi în vigoare o atenționare cod portocaliu.

Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină.

Citește și: Prognoza meteo ANM luni, 31 iulie 2023 în țară: Vremea va fi închisă și va ploua în majoritatea regiunilor

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ploile vor avea caracter torențial, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

Fenomenele vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.

Disconfort termic în sudul țării

În regiunile sudice şi local în cele vestice şi estice disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă şi să depășească pragul critic de 80 de unități, iar în zonele joase din Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei va fi caniculă.

Temperaturile maxime se vor încadra între 32 şi 36 de grade.

Pe data de 31 iulie, luni, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a ţării.

Citește și: Prognoza meteo ANM duminică, 30 iulie 2023 în țară: Vremea va fi caniculară ziua, iar noaptea apar precipitațiile cu caracter torențial în anumite zone

Atenție! Meteorologii avertizează populația țării să fie atentă și să urmărească cu atenție informațiile actualizate privind starea vremii.

Sursă: meteoromania.ro