Avertizare de călătorie lansată de MAE: Apar restricții de circulație în Bulgaria. Care este motivul

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 feb 2024, 11:21

Traficul din Bulgaria va fi restricționat din cauza condițiilor meteo.

În fața iminenței unor condiții meteorologice severe în Bulgaria, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment crucial pentru cetățenii români. Un Cod Galben de Vânt, valabil în perioada 5-6 februarie, vizează 20 de regiuni bulgare, determinând necesitatea unor măsuri de precauție și monitorizare atentă.

MAE avertisment de călătorie în Bulgaria

Potrivit capital.ro, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment pentru cetățenii români care se află în Republica Bulgaria sau intenționează să călătorească în această țară, anunțând emiterea unui Cod Galben de Vânt pentru perioada 5- 6 februarie.

Conform datelor furnizate de Institutul de Meteorologie și Hidrologie local, se anticipează că 20 de regiuni din Bulgaria vor fi afectate de intensificări ale vântului, cu consecințe potențiale asupra călătoriilor și siguranței publice.

Se așteaptă ca vântul să se intensifice, cu rafale atingând viteze între 50-69 km/h, și în anumite zone, aceste rafale pot atinge chiar și 90 km/h, conform informațiilor furnizate de MAE. Regiunile afectate includ Vidin, Montana, Vrața, Pleven, Ruse, Târgoviște, Șumen, Sofia-regiune, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Plovdiv, Pazardjik, Haskovo, Sliven, Silistra, Stara Zagora, Razgrad, Varna și Dobrici.

În fața acestei situații meteorologice critice, MAE le recomandă cetățenilor români să fie vigilenți și să ia măsuri de precauție. Acest avertisment vine în contextul în care vremea neprielnică poate influența semnificativ transportul și starea drumurilor, cu potențiale perturbări ale zborurilor și închideri temporare ale unor categorii de drumuri.

Citește și: România, în Spațiul Schengen: Ce trebuie să știe românii dacă ies din țară după data de 1 martie 2024

Recomandări pentru cetățenii români

Monitorizarea Stării Zborurilor: Cetățenilor li se recomandă să urmărească cu atenție situația zborurilor de pe aeroporturile bulgare pentru a evita neplăceri sau întârzieri neașteptate. Informații suplimentare pot fi găsite pe www.sofia-airport.eu.

Conducere Cu Precauție: Șoferii sunt sfătuiți să adapteze viteza și să pregătească autovehiculele pentru condiții de iarnă pe drumurile publice. Respectarea semnalizării rutiere temporare și a indicațiilor organelor de control este esențială.

Monitorizarea Prognozei Meteorologice: Este crucial să fie la curent cu evoluția vremii în Bulgaria. Informații actualizate pot fi găsite pe www.weather.bg.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”

Verificarea Stării Drumurilor: Șoferii pot obține informații despre starea drumurilor și eventuale restricții prin intermediul aplicației gratuite LIMA (www.lima.api.bg) sau accesând pagina web a Agenției „Infrastructura Rutieră” (www.api.bg) sau sunând la numărul de telefon 070013020.

De asemenea, pentru a facilita accesul la informații și pentru a asigura o călătorie cât mai sigură, MAE recomandă cetățenilor români să acceseze următoarele resurse:

Starea Drumurilor: Aplicația LIMA (www.lima.api.bg),

www.api.bg sau la numărul de telefon 070013020

Regimul Vamal: www.mae.ro/travel-conditions/3677 și www.customs.bg

E-vigneta și Sistemul e-TOLL: www.bgtoll.bg

Circulația prin Punctele de Trecere a Frontierei Bulgare: www.mvr.bg

Citește și: S-a deschis frontiera dintre Gaza și Egipt! MAE face tot posibilul pentru a urgenta evacuarea cetățenilor români

Asistență Consulară și Urgențe

Cetățenii români care se confruntă cu situații dificile sau de urgență pot contacta Ambasada României la Sofia la numerele de telefon: +35929712858 și +35929733510. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), fiind preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, pentru asistență de urgență, cetățenii pot apela la telefonul misiunii diplomatice a României în Bulgaria: +359879440758.

Prin aceste recomandări și informații actualizate, MAE are scopul de a asigura siguranța și buna desfășurare a călătoriilor cetățenilor români în Bulgaria în perioada afectată de Codul Galben de Vânt.

Prin colaborarea cu autoritățile locale și respectarea recomandărilor, cetățenii români pot traversa această perioadă dificilă în siguranță.