Avertizare de cod galben de la meteorologi: De la noapte revine gerul în România

Autor: Cristina Mocanu

Din această seară gerul revine în România.

Sursa: pexels.com

Potrivit reprezentanților ANM, începând din această seară, gerul va reveni în România.

O perioadă de vreme extremă a pus stăpânire pe mai multe regiuni din România, afectând județele din Banat, Oltenia, Transilvania și Muntenia. Totul a început cu emiterea unui cod galben de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM), avertizând asupra viscolului și a vântului năprasnic. Chiar dacă avertizarea a expirat, consecințele rămân resimțite, iar o schimbare de vreme extremă se anunță odată cu revenirea gerului.

Revine gerul în România

Potrivit reprezentanților ANM, temperaturile extrem de scăzute sunt anticipate, cu prognoze care indică apropierea de minus 20 de grade Celsius în depresiuni, iar Bucureștiul să se confrunte cu doar patru grade peste zero. În ciuda trecerii codului galben, persistă dificultățile cauzate de condițiile meteorologice extreme.

Zona montană din Masivul Postăvaru a fost martora unor condiții meteo extreme. Rafale de vânt de până la 120 km/h au provocat viscol puternic, formând troiene impresionante cu o înălțime de peste un metru. Această vijelie a afectat și transportul pe cablu în prima parte a

zilei, dar echipamentele au fost rapid readuse în funcțiune după ce vântul a scăzut în intensitate.

În județul Brașov, șoferii au fost nevoiți să facă față unor condiții dificile pe șosele. Vizibilitatea sub 50 de metri a dus la circulație cu viteză redusă. Pe Drumul Național 1A, în Pasul Bratocea, ningea fără încetare, iar echipele de deszăpezire au lucrat asiduu pentru a menține accesul.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Prognoza meteo pentru ziua de duminică, 28 ianuarie 2024: ANM anunță ninsori în partea de est a țării

Teleschiurile care legau Poiana Brașov de pârtiile superioare ale muntelui au fost închise temporar, iar instalațiile de transport pe cablu au fost afectate. În stațiune, un șofer a pierdut controlul volanului din cauza condițiilor proaste, ajungând cu mașina în șanț.

ANM a emis o nouă avertizare de cod galben de vânt puternic

Deși codul galben de vânt puternic a expirat, ANM a menționat o altă provocare meteorologică. În zonele montane din județele Caraș-Severin și Hunedoara, o nouă avertizare nowcasting Cod galben a fost emisă pentru intensificări ale vântului care vor depăși 90-100 km/h. Acest avertisment este valabil până la ora 16:00.

Citește și: ANM a emis un cod galben de vreme severă: Ninsori și vânt puternic în peste 20 de județe

Cu revenirea gerului în următoarele nopți, autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți în fața temperaturilor extrem de scăzute. Se recomandă măsuri de protecție împotriva frigului, iar șoferii sunt sfătuiți să circule cu atenție sporită în condiții de drumuri alunecoase și vizibilitate redusă.

În concluzie, România se confruntă cu provocări meteorologice neobișnuite, iar populația este îndemnată să rămână vigilentă și să ia măsurile necesare pentru a face față condițiilor extreme de vreme.