Avertizare meteorologică pentru precipitații, polei și vânt în toată țara până marți seara

Author: Laura Macovei

Avertizare meteorologică pentru precipitații, polei și vânt în toată țara până marți seara

Sursa: PixaBay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni o atenționare pentru precipitații moderate, formare de polei și intensificări ale vântului, valabilă pe întreg teritoriul țării până marți seara.

Iarna și-a intrat în rol în 2024, punând stăpânire pe toată țara. De data aceasta, meteorologii anunță condiții asemănătoare toamnei, însă temperaturile rămân la fel de scăzute, normale pentru acest sezon rece. 

Avertizare de precipitații, polei și vânt în toată țara 

Începând de luni, ora 10:00 și până marți seara, condițiile meteorologice vor suferi schimbări semnificative în diverse regiuni ale țării. Meteorologii prognozează o extindere treptată a ariei precipitațiilor, începând din partea vestică a țării.

De asemenea, meteorologii anticipă că va ninge, formându-se un strat gros de zăpadă în zonele Munților Apuseni și în jumătatea de nord a Carpaților Orientali pe parcursul zilei de luni.

Citește și: Prognoza meteo pentru 15-31 ianuarie 2024: Va ninge sau nu în această perioadă

În noaptea de luni spre marți (15/16 ianuarie), se așteaptă să continue ninsorile în restul zonei montane și în regiunile intra-carpatice, iar în această perioadă, cantități semnificative de precipitații sub formă de zăpadă vor afecta aceste zone.

Meteorologii avertizează că în zonele montane, se pot acumula cantități considerabile de apă, între 10 și 15 litri pe metru pătrat.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Vânt puternic în toată țara. Atenție la polei!

De asemenea, în regiunile sudice și estice, în noaptea de luni spre marți, se vor înregistra depuneri de polei pe arii restrânse.

Vântul va deveni mai intens temporar, în special în zona înaltă a munților, unde se vor înregistra rafale între 60 și 80 km/h, determinând viscolirea zăpezii.

Citește și: 15 ianuarie 2024 cea mai deprimantă zi din an: Ce este Blue Monday și cum a fost aleasă această zi

Pe parcursul zilei de marți se prognozează intensificări ale vântului și în zonele joase de relief, cu viteze mai mari în sudul Olteniei, al Transilvaniei și în sud-vestul Munteniei, unde se vor atinge viteze între 45 și 60 km/h.

Autoritățile recomandă ca locuitorii din aceste regiuni să fie pregătiți pentru condiții meteorologice dificile și să ia măsuri de precauție corespunzătoare.

Pe trotuar, pietonilor le este recomandat să se deplaseze cu grijă în porțiunile unde există polei, iar șoferii să se asigure că mașinile sunt echipate cu anvelope de iarnă și să circule cu atenție pentru a evita posibile tragedii.