Cercetătorii au identificat o nouă tulpină a coronavirusului care a devenit dominantă acum în lume și care pare mult mai contagioasă decât versiunile care s-au răspândit la începutul pandemiei de Covid-19, potrivit unui studiu condus de Laboratorul Național Los Alamos, relatează Los Angeles Times.
Noua tulpină a apărut în februarie în Europa, a migrat repede pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii și a devenit tulpina dominantă în lume la jumătatea lui martie, scriu cercetătorii.
Mai mult decât atât, aceasta se răspândește mai repede și ar putea face oamenii vulnerabili la o a doua infectare.
Raportul de 33 de pagini a fost postat joi pe BioRxiv, un site pe care cercetătorii îl folosesc pentru a-și împărtăși munca înainte să fie analizată academic, într-un efort de a grăbi colaborarea dintre cercetătorii care lucrează pentru a găsi un vaccin împotriva Covid-19 sau la tratamente.
Mutația identificată în noul raport afectează celebrii țepi ai coronavirusului, care îi permit să intre în celulele umane. Autorii raportului au spus că au simțit o ” nevoie urgentă de a avertiza ” astfel încât vaccinurile și tratamentele în dezvoltare în jurul lumii să fie eficiente împotriva acestei noi tulpini.
Oriunde ar fi apărut noua tulpină, a infectat rapid mult mai mulți oameni decât tulpinile timpurii care au venit din Wuhan, China, iar în câteva săptămâni a devenit singura tulpină care prevalează
în unele state, potrivit raportului.Dominația acestei noi tulpini asupra predecesoarelor sale demonstrează că are o putere de infecție mult mai mare, potrivit raportului, deși nu se știe încă exact de ce.
Coronavirusu a infectat peste 3.5 milioane de oameni în lume și a ucis peste 250.000 de oameni.
Raportul s-a bazat pe analiza computațională a peste 6.000 de secvențe ale coronavirusului din lune, colectate de Global Initiative for Sharing All Influenza Data, o organizație public-privată din Germania.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Echipa Los Alamos, asistată de cercetători de la Duke University și de la University of Sheffield in England, au identificat 14 mutații.
Italia a fost una dintre primele țări care s-au confruntat cu noul virus la sfârșitul lui februarie, aproape în același timp când a apărut tulpina originală. Washingtonul a fost printre primele state lovite de de tulpina originală în februarie, dar aproximativ de pe 15 martie a început să domine noua tulpină.
New Yorkul a fost lovit de virusul original aproximativ pe 15 martie, dar în câteva zile tulpina mutantă a preluat controlul.Citeste si: Presedintele Klaus Iohannis, declaratii de presa: "Starea de urgenta nu va fi prelungita!"