Avertizări COD PORTOCALIU de FURTUNI în aproape toată țara. Ploi torențiale, grindină și vijelii puternice

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 05 aug 2021, 14:01
Avertizări COD PORTOCALIU de FURTUNI
Sursa: PixaBay

Administrața Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de ploi torențiale, grindină și vijelii puternice.

Aproape toată țara intră sub cod portocaliu de vijelii puternice și grindină de mari dimensiuni. Avertizările transmise de meteorologi!

Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru joi, 5 august 2021: CANICULĂ și PLOI! Unde se topesc românii și unde se răcoresc

Furtunile iau locul caniculei

Meteorologii au actualizat joi avertizările de caniculă și au emis noi atenționări Cod galben și portocaliu pentru vremea rea în aproape toată țara.

Specialiștii anunță că va fi grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale.

Codul portocaliu intră în vigoare joi, 5 august, la ora 12.00 și expiră vineri, 6 august, la ora 06.00.

"La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni.

Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe alocuri 40-60 l/mp."
, anunță ANM.

Citeste si: ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ: Cod Galben de vijelii și grindină. Județele vizate

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Joi, 5 august, este ultima zi de caniculă, urmând ca apoi să înceapă fenomenele de instabilitate atmosferică în toată țara.

Climatologul Roxana Bojariu a anunțat că până sâmbătă dimineață întraga țară va fi sub aceste instabilități și vom avea vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice, episoade de grindină, intensificări de vânt. După furtuni, temperaturile vor mai crește, dar nu vor mai fi atât de ridicate ca și până acum.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 06 august, ora 10:00 – 07 august, ora 10:00

Potrivit specilaiștilor ANM, de joi, 5 august și până sâmbătă, 7 august, în intervalul orar 12.00-10.00, țara noastră este vizată de instabilitate atmosferică accentuată.

Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru miercuri, 4 august 2021: Revine CANICULA! Ce temperaturi vor fi

În intervalul menționat, începând dinspre sud-vest, instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În ceea ce privește cantităţile de apă, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie anunță că acestea vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20-40 l/mp și izolat 50-60 l/mp, potrivit Fresh24.