Aveti grija ce ochelari de soare va cumprati! Iata ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a va proteja sanatatea ochilor

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 03:05

Sunt indispensabili in aceasta perioada, insa cati dintre dumneavostra stiu si la anume sa se uite atunci cand isi cumpara ochelarii de soare?

Atentie, caci nu e de gluma! O lentila care nu asigura protectie importiva radiatiilor sau e doar o bucata de plastic colorat poate creea serioase probleme de vedere, mai ales ca pericolele se ascund sub preturi extrem de atragatoare.

O spune cu nonsalanta un comerciant asezat in buricul targului, fix in mijlocul Capitalei. Iar cum preturile pornesc de la 10 lei, clientii nu se lasa asteptati. Clientii stiu ca ochelarii nu sunt de calitate.

La fel si vanzatorul: „daca e comert, sa fie!”
Omul aproba tacit ca marfa nu e de calitate. Important e sa mearga treaba. La fel, pesemne, gandeste si un alt domn pe care l-am gasit pe internet. Vinde ochelari de firma si se jura ca marfa lui e numai una si una. Nu duce lispsa de clienti, mai ales ca pretul e tentant, comparativ cu cel din magazine. Insa, cat de siguri sunt ochelarii cumparati din portbagaj? „In primul rand conteaza cum se vede prin ei.”,
spune vanzatorul. Oare? spun specialistii care incearca inca o data sa ne explice cat de periculosi pot fi ochelarii cumparati la colt de strada:„E posibil ca in portbagaj respectiva pereche sa mai fi suferit si alte defecte. Exista un aparat care masoara cantitatea de UV blocata de lentila.”

Facem si noi un experiment si comparam o pereche de ochelari cumparati de la taraba si o alta, cumparata din magazin.

Dincolo de aspectul estetic e importanta lentila. Un test simplu. Ne folosim de o foaie de matematica si plimbam  lentila stanga-dreapta, sus-jos. Daca formele patratelelor nu se modifica, inseamna ca ochelarii sunt tocmai buni de purtat!
„Daca modifica aceste linii, inseamna ca da si aberatii de sfericitate foarte mari si este absolut nociv sa-i purtam!”, atrag atentia  specialistii.

Atentie la insemnele pe care orice pereche o chelari de soare avizata medical trebuie sa le aiba!
Tot pe bratul ramei sau in manualul de utilizare al ochelarilor  trebuie sa fie trecute si insemnele UV

300 sau UV 400, ca sa fim siguri ca ochii ne sunt protejati.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„E foarte important ca protectia sa fie UV 400. Inseamna lungimea de unda a radiatiei blocata de ochelarul respectiv! Cele cu UV 100 sau UV 200 blocheaza radiatiile care nu ajung la pamant”

Cu alte cuvinte vederea nu ne este protejata.

La fel de descoperiti putem fi si in cazul in care lentilele sunt prea mici. Explicatia e simpla. Sub lentila, pupila se mareste si ochiull absoarbe o cantitate mai mare de radiatii ultraviolete care pot afecta serios cristalinul si retina.

Atentie! „Daca o lentila nu ofera protectie impotriva ultravioletelor A si B, lentila de soare poate sa faca mai mult rau decat daca nu purtam nimic!”

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.