Specialistii care studiaza fenomenele legate de somn spun ca exista o serie de practici care ne pot ajuta sa dormim mai repede si mai bine. Iata care sunt sfaturile lor:
1.
Dormiti dezbracati
Hainele va pot supraincalzi si pot deveni incomode. O temperatura moderata a pielii permite melatoninei, hormonul anti-imbatranire, sa lucreze mai eficient.
2. Renuntati la fumat
Multi sustin ca o tigara inainte de somn ii ajuta sa se relaxeze, dar efectul unei tigari este invers. Nicotina creste ritmul cardiac si mentine creierul alert.
3. Mancati o banana
Fructul galben este o sursa grozava de melatonina si de triptofan, un aminoacid esentiali.
Impreuna va ajuta sa adormiti mai repede.
4. Opriti gadgeturile
Lumina telefoanelor, tabletelor si televizoarelor este un stimul care deregleaza ceasul intern al organismului. Renuntati la ele seara, mai ales dupa ce ati stins lumina.
Un pahar de lapte cald va poate adormi mai repede deoarece, la fel ca bananele, contine triptofan.
6. Renuntati la cafea dupa ora 14
Cofeina ramane in organism pana la 8 ore. Evitati sa o beti dupa ora 14 sau va va impiedica sa adormiti.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
7. Evitati temperaturile mari
Asternuturile racoroase pot scadea temperatura corpului, semnaland astfel organismului sa produca melatonina, hormonul care induce starea de somn.
8. Folositi lavanda
S-a demonstrat stiintific ca aroma de lavanda reduce ritmul cardiac si tensiunea sanguina. Puneti cateva picaturi pe perna sau in cada cu apa fierbinte, inainte de culcare.
9. Inspirati adanc
Exercitiile de respiratie calmeaza sistemul nervos si incetineste bataile inimii. Iata un exercitiu de respiratie care va poate ajuta:
- Expirati pe gura
- Inchideti gura si inspirati pe nas timp de 4 secunde
- Tineti-va respiratia timp de 7 secunde
- expirati timp de 8 secunde
- repetati de 3 ori pasii de mai sus
10. Folositi patul doar pentru somn si sex
Nu aduceti in pat hartiile de la birou si nu stati in pat cand va uitati la televizor. Astfel, creierul va asocia imaginea patului cu somnul si relaxarea.