Azerbaidjan continuă să ataca Armenia. Ar putea reîncepe războiul încheiat în urmă cu doi ani

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 14 iun 2023, 04:35

Azerbaidjan continuă să ataca Armenia. Ar putea reîncepe războiul încheiat în urmă cu doi ani

Sursa: theguardian.com

Trupele din Azerbaidjan și cele din Armenia continuă să se lupte, în timp ce numărul victimelor crește. Acestea sunt cele mai sângeroase lupte începând cu anul 2020.

Azerbaidjan folosește în lupta împotriva Armeniei artilerie, arme de calibru mic și mortiere, susține ministrul Apărării din Armenia.

Azerbaidjan și Armenia sunt la un pas de a începe un război total

Situația de la frontiera areano-azeră a rămas tensionatăa anunțat Ministerul, adăugând că  Azerbaidjan este țara care a lansat agresiunea. În tot acest timp, Azerbaidjan acuză Armenia că este în parteneriat cu Rusia, pe teritoriul ei fiind amplasată o bază militară rusească, dar și că unitățile sale militare au fost atacate de mortierele și de artileria din Armenia.

„Pozițiile noastre sunt atacate periodic cu focuri de armă, în acest moment. Unitățile noastre iau măsurile de răspuns necesare”, a declarat Ministerul Apărării din Azerbaidjan.

Conform lui Nikol Pashinyan, premierul din Armenia, armata din Azerbaidjan a „lansat bombardamente intensive, cu artilerie și arme de foc de calibru mare, împotriva pozițiilor militare armene în direcția orașelor Goris, Sotk și Jermuk".

Citeste si: Vladimir Putin nu va opri atacurile asupra Ucrainei! Războiul a intrat în etapa a treia

De asemenea, Elnur Mammadov, ministrul adjunct de Externe din Azerbaidjan, a spus că Armenia este vinovată pentru bomardarea angajaților și a infrastructurii civile, menționând că aceste acțiuni reprezintă o „provocare pe scară largă”.

Azerbaidjan continuă să ataca Armenia. Ar putea reîncepe războiul încheiat în urmă cu doi ani
[Sursa: anadolu agency/getty images]

În continuare, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat faptul că 50 de militari și-au pierdut viața în timpul confruntărilor ce au avut loc pe parcursul nopții, timp în care Armenia a anunțat 49 de militari uciși.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Rusia a pledat pentru încetarea focului

Rusia, prin intermediul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, este un aliat al Armeniei. Moscova a declarat că a avut loc o intermediere a unui acord de încetare a focului, ieri, 13 septembrie, la ora 09:00, ora 06:00 a Moscovei, cerând Azerbaidjanului și Armeniei să respecte înțelegerea făcută.

Anterior, Moscova a supervizat un acord ce presupunea încetarea focului, în anul 2020, în noiembrie. În acel război au luat parte aproximativ 2.000 de forțe de menținere a păcii, iar motivul disputei este reprezentat de Nagorno-Karabah.

În anul 2020, în urma conflictului, mai mult de 2.000 de persoane și-au pierdut viața în nici șase săptămâni, iar Azerbaidjan a reușit să recâștige anumite părți din teritoriul Nagorno-Karabah, dar și din jurul său, potrivit aljazeera.com

Citeste si: New York Times: Rusia cumpără arme din Coreea de Nord. Numărul rachetelor achiziționate este de ordinul milioanelor

Erevan, capitala Armeniei, susține că între ea și între Azerbaidajn ar putea lua naștere un război în toată regula, motiv pentru care se cere ajutorul Rusiei și al Turciei.

„Avem nevoie de mai multă atenție din partea comunității internaționale la ce se întâmplă – merităm mai multă atenție. Ați menționat războiul din Ucraina – acesta este exact ceea ce vecinul nostru speră: ca toată atenția să fie acolo și să nu apară o reacție adecvată din partea partenerilor importanți”, a spus Paruir Hovhannisian, adjunctul ministrului de Externe din Armenia.

 

Taguri: