Solstițiul de vară este un eveniment astronomic ce marchează oficial sosirea verii, iar adesea acesta are loc la data de 21 iunie, însă în anul 2024, data la care are loc este de 20 iunie, cu o zi mai devreme decât în mod obișnuit. Aceasta este cea mai lungă zi din an, soarele fiind pe cer timp de 15 ore și 32 de minute.
Cea mai lungă zi a anului este la data de 20 iunie 2024
Solstițiul de vară marchează începerea sezonului cald al anului, reprezentând momentul în care soarele ajunge în cel mai nordic punct al său, cunoscut și sub denumirea de Tropicul Racului. Ziua în care are loc solstițiul de vară este considerată cea mai lungă din an, astfel la data de 20 iunie 2024, soarele o să fie pe cer timp de 15 ore și 32 de minute.
În mod normal, solstițiul de vară are loc la data de 21 iunie, însă în anul 2024 s-a făcut o excepție și are loc mai devreme din cauza unei alinieri specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Terrei. Această schimbare a datei a mai avut loc în urmă cu două secole, în anul 1796. Deși această schimbare nu a mai avut loc de 228 de ani, se preconizează că solstițiul de vară se va celebra mai devreme la fiecare 4 ani, astfel în anul 2096 va avea loc cel mai timpuriu solstițiu al secolului, potrivit click.ro.
Ritualul uitat de români pentru solstițiul de vară
Cu ocazia solstițiului de vară, românii tind să țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri prin care să materializeze dorințele pe care le au pentru parcursul acestui an, fiind o zi în care au loc schimbări importante în viețile oamenilor. În cea mai lungă zi a anului, oamenii obișnuiau să își transforme bijuteriile din aur în talismane norocoase.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pentru realizarea acestui ritual, românii trebuie să își ia o bijuterie de aur pe care o poartă și să o pună într-un vas rezistent la foc, plin cu ierburi uscate, printre care cimbru, rozmarin, salvie, lavandă, mușețel, sunătoare.
Citește și: Tradiții pentru solstițiul de vară 2023: Ce nu este bine să faci în această zi?
Aceste două etape au reprezentat elementele apei și pământului, bijuteria fiind la urmă purificată de către foc.
Lumânarea pe care a, folosit-o pentru bijuterie o să fie folosită și pentru a da foc ierburilor uscate din vas. În următoarea perioadă a zilei, bijuteria de aur este lăsată afară, sub lumina soarelui.Atunci când soarele apune, românii trebuie să ia bijuteria de afară și să o strângă în mână, în timp ce se concentrează pe dorința lor cu ochii închiși și repetați de trei ori cu voce tare dorința, potrivit alba24.ro.