Babele 2021. Ce înseamnă, de fapt, dacă plouă de baba ta

Author: Elena Padure
Traditia babelor de primavara, pastrata de generatii

Tradiția babelor este păstrată de români din cele mai vechi timpuri. Iată cum ne influențează vremea de la începutul lunii martie restul anului.

Potrivit tradiției,  Baba Dochia  care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi, de pe 1 până pe 9 martie. Babele de martie  vestesc venirea primăverii.  

Fiecare îşi poate alege o zi din acest interval, și aşa cum va fi vremea în acea zi aşa este şi firea omului respectiv. Alţii spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv.

Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte acel om este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor.

Citeste si: Horoscopul Mărțișorului. Ce le rezervă astrele zodiilor în prima lună de primăvară

Cum se alege baba de primăvară

Tradiţia babelor vine de la romani. Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare între 1 şi 9 martie.Altă

metodă este de a-ţi alege baba în funcţie de ziua de naştere.

Spre exemplu, dacă ziua ta de naștere se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă. Dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se adună cifrele din acel număr până se ajunge la una singură. De exemplu, dacă cineva este născut în 28 august, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2+8=10, 1+0=1, deci baba este pe  1 martie.

Citeste si:  8 idei pentru mărțisoare făcute manual

Ce înseamnă dacă plouă de baba ta 

Se spune că pe 1 martie este Baba de primăvară, 2 martie Baba de vară, 3 martie Baba de toamnă, iar 4 martie este Baba iernii. Dacă plouă sau ninge în zilele Babelor, vom avea precipitații bogate în acel anotimp. În mod contrar, va fi secetă.

Bătrânii satului se ghidau în acest fel pentru când va fi vremea buna sau vremea rea.

În prima dimineață din martie, trebuie să ne punem mărțișor în piept și să ne alegem o zi din zilele Babelor, de la 1 până la 9 martie. Cum va fi vremea în ziua aleasă, așa va fi tot anul. O Babă însorită înseamnă că vei avea parte de un an rodnic și toate lucrurile o să-ți meargă bine.

O Babă înnorată și friguroasă prevestește că se vor abate asupra ta supărările și bolile.

În cazul în care va ploua, se spune că vei avea parte de greutăți și dacă va bate vântul, se va isca ceartă din senin și nu-i chip de împăcare.

Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane.

Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie ”, spunea Paula Popoiu, muzeograf şi director al Muzeulului Satului din Bucureşti.

Dacă plouă de baba ta va fi nevoie de multă atenție atunci când iei decizii, pentru că este posibil să ai o stare de spirit proastă și să nu îți meargă foarte bine până anul viitor.

În unele zone ale țării însă, dacă ninge sau plouă de baba ta, ar putea fi semn de bogăţie.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si:  Ce flori se dau de 1 și 8 Martie și ce simbolizează acestea

Legenda Babei Dochia

Bunicii noştri știau că primele zile din luna martie sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. Se crede că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

Moartea Dochiei în ziua de 9 martie este considerată puntea dintre anotimpul friguros şi cel călduros. Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase.

În una dintre ele Baba Dochia avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna. Îi spune că din neagră trebuie să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă şi îi spune să spele lâna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-şi văzuse nora cu floarea în mână.

Ea îşi pune 9 cojoace de blană şi urcă la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig. Astfel, se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă.

Citeste si:  Prognoza meteo pentru luna martie 2021! Luna Mărțisorului va aduce vreme schimbătoare

Cum va fi baba ta?

Potrivit tradiției „Baba” nu simboliza o bătrână urâtă şi rea, ci o femeia care îşi câştiga propria autoritate. Astfel, baba aleasă îi dezvăluia caracterul, calităţile şi defectele fiecărei femei în parte.

Dincolo de acest joc de alegere a unei date dintre 1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, reprezintă ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară, după care zilele încep să crească, iar  vremea frumoasă  să câștige teren.

Citeste si:  Mesaje de 1 martie. Care sunt cele mai frumoase urări pe care le poți trimite de Mărțișor

Cum va fi vremea în luna martie 2021

Reprezentanții ANM au precizat că  primăvara se lasă așteptată în acest an.   Astfel, în primele două săptămâni din luna martie temperaturile vor fi sub media perioadei. Agricultorii vor trebui să fie atenți la deficitul de precipitații, anunțat până la finalul lunii februarie.

În  primele 2 săptămâni din luna martie  temperaturile vor fi sub limitele norme pentru fiecare săptămână.

Citeste si: 1 martie-Mărţişor: ce semnificaţie are pentru români. De ce "e bine" să îl poarte femeile

Aceste variații nu sunt, însă, complet anonrmale, dat fiind faptul că  luna martie   este prima lună unui anotimp de tranziție. Schimbările de la vreme călduroasă la vreme mai rece, rămân în continuare de interes. Până la sfârșitul lunii februarie va exista o tendință spre deficit a cantităților de precipitații. Același trend, de precipitații scăzute, se va menține și pentru prima jumătate din martie.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Ce trebuie să faci în primele zile din martie

 

Taguri: