BAC 2020 sesiune specială. Cum arată calendarul de desfășurare a probelor

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 05 iul 2022, 00:00
BAC 2020 sesiune specială. Elev examen

BAC 2020 sesiune specială. Luni, 6 iulie, începe prima probă de BAC din sesiunea specială.

 

BAC 2020 sesiune specială. Absolvenții de gimnaziu și liceu care la Evaluarea Națională și la Bacalaureat au avut temperatura peste valoarea maximă admisă, care au fost izolați sau carantinați din cauza epidemiei COVID-19, precum și cei care nu au participat din alte motive medicale au avut ocazia să se înscrie la sesiunea specială a acestor examene, conform unui ordin al ministrului educației și cercetării, Monica Anisie. Potrivit MEC, în contextul epidemiologic actual, Anisie a aprobat un ordin privind organizarea de sesiuni speciale de Evaluare Națională și Bacalaureat, pentru a „asigura egalitatea de șanse”.

BAC 2020 sesiune specială. Iată cu arată calendarul de Bacalaureat pentru sesiunea specială

  • 29 iunie-3 iulie 2020- înscrierea candidaţilor
  • 6 iulie 2020- Limba şi literatura română- proba E a)- proba scrisă
  • 7 iulie 2020- proba obligatorie a profilului- proba E c)- proba scrisă
  • 8 iulie 2020- proba la alegere a profilului şi a specializării- proba E d)- proba scrisă
  • 9 iulie 2020- Limba şi literatura maternă- proba E b)- proba scrisă
  • 10 iulie 2020- afişarea rezultatelor (ora 12,00)
  • 10 iulie 2020- depunerea contestaţiilor (între orele 14,00- 19,00)
  • 12 iulie 2020- afişarea rezultatelor finale (după ora 12,00).

Sesiunea ordinară a Evaluării Naţionale a fost programată între 15 și 17 iunie, iar prima sesiune a Bacalaureatului între 22 și 25 iunie.

Două sesiuni de Evaluare Națională și trei de Bacalaureat în 2020

Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a o fost organizată în acest an, pentru prima oară, în două sesiuni. Președintele Klaus Iohannis a anunțat la sfârșitul lunii mai următoarele: „Evaluarea va avea o a doua sesiune, dar numai pentru copiii care au fost bolnavi sau izolați sau carantinați” în perioada în care se desfășoară examenele în mod normal. Această a doua sesiune de Evaluare Națională s-a desfășurat încpând cu data 29 iunie.

Elevii și părinții au fost deranjați de hotărârea lui Klaus Iohannis de a nu accepta o procedură specială pentru elevii identificați cu temperatură la prima sesiune de Bacalaureat. „Atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic, vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze”, se arată în comunicat.

În urma criticilor lansate de Consiliul Național al Elevilor și de Federația Asociațiilor de Părinți, Guvernul a hotărât organizarea unei sesiuni speciale și pentru Bacalaureat, deși aici existau deja 2 sesiuni planificate: cea din vară, plus cea din toamnă la care Ministerul nu a renunțat.

Notele anonimizate au fost publicate pe EDU.RO

Rezultate finale contestații Bacalaureat. Sesiunea de BAC 2020 s-a încheiat, iar notele finale, după contestații, au fost afișate duminică, 5 iulie.

Primele rezultate la BAC 2020 au fost afișate pe 30 iunie, începând cu ora 12:00, pe site-ul bacalauret.edu.ro. Duminică, 5 iulie, au fost afișate rezultatele finale la Bacalaureat 2020. Un lucru diferit față de anii precedenți este faptul că rezultatele BAC 2020 din acest an au fost anonimizate, ceea ce înseamnă că fiecare candidat poate vedea doar rezultatele proprii.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Citeste si: Rezultate finale contestații Bacalaureat. Notele anonimizate au fost publicate pe EDU.RO

Citeste si: Rezultate contestații BAC 2020. Notele finale au fost publicate pe EDU.RO

Citeste si: Rezultatele la Bacalaureat 2020, după contestații, au fost publicate

Decizia a fost luată după ce, în Biroul Național de Evaluare, mai mulți părinți au refuzat să semneze o declarație potrivit căreia datele cu caracter personal ale candidatului acceptat pot fi prelucrate de Ministerul Educației și Cercetării. Singura variantă a fost menținerea rezultatelor anonime.

S-au depus peste 60.000 de contestații

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că au fost depuse 62.790 de contestații, după ce ar fost publicate rezultatele inițiale la BAC.

"23.954 de contestaţii au vizat lucrări la proba scrisă de Limba şi literatura română, 492 de contestaţii au fost depuse la proba de Limba şi literatura maternă, în timp ce la proba obligatorie a profilului- E)c) au fost înregistrate 20.741 de contestaţii. La proba la alegere a profilului şi a specializării- proba E)d) au fost depuse 17.603 contestaţii.

Cele mai multe contestaţii au fost depuse în Capitală (7.380) şi în judeţele Constanţa (2.941), Argeş (2.868) şi Suceava (2.527), iar cele mai puţine- sub 650 de contestaţii- în judeţele Mehedinţi (639), Călăraşi (637), Covasna (627), Ialomiţa (623) şi Tulcea (539)", a anunțat MEC.

Contestațiile au fost evaluate între 1 și 4 iulie, iar rezultatele finale au fost publicate duminică, 5 iulie.

BAC 2020 sesiune specială. Proba scrisa

Cum și unde poți afla ce notă ai luat la BAC

Candidații au primit un cod unic pe baza căruia își pot verifica notele. Aceasta este premiera în România, atât pentru BAC, cât și pentru absolvenții clasei a VIII-a, la Evaluarea Națională.

Pentru a trece examenul maturității, candidații trebuie să aibă o medie de 6.00 la BAC. Astfel, nota finală din examenele finale este media aritmetică a celor trei note. În special, notele obținute în limba română, istorie și informatică, de exemplu, au fost adunate și împărțite în trei.

Dar asta nu este totul, pentru a susține examenul, candidații trebuie să îndeplinească alte două condiții: recunoașterea/ echivalența tuturor testelor pentru a evalua abilitățile lingvistice și digitale și să susțină toate testele scrise și să obțină o notă (cel puțin 5) în fiecare dintre ele.