BAC 2023: Ce schimbări aduce greva profesorilor? Anunț pentru elevii care trebuie să susțină examenul de Bacalaureat

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 mar 2024, 03:05

Sindicaliștii au participat în această zi la o altă negociere cu reprezentanții Guvernului, iar potrivit acestora, greva va continua

Sursa: Pexels.com

BAC 2023. Sindicaliștii au participat în această zi la o altă negociere cu reprezentanții Guvernului, iar potrivit acestora, greva va continua.

BAC 2023. Greva profesorilor continuă, fiind considerată cel mai mare protest din ultimii 18 ani, iar acest lucru poate ajunge să afecteze examenul de bacalaureat, mai exact data la care acesta se va susține.

Citește și: 4 vedete ce dau BAC-ul anul acesta. Ce tineri faimoși se pregătesc pentru examenul maturității

Ce schimbări aduce greva profesorilor?

Mai mulți elevi de clasa a XII-a au început să fie îngrijorați pentru cum se va desfășura examenul de Bacalaureat după ce au descoperit că aceștia nu își pot confirma participarea la examenul maturității deoarece cadrele didactice nu sunt prezente în perioada de înscriere, ce se va termina până la data de 7 iunie. 

”În contextul calendarului pe care îl avem în derulare, până vineri, 9 iunie, este înscrierea la examenul de bacalaureat. Examenul de bacalaureat începe, pe calendarul actual, luni, 12 iunie cu probele de competență. Prima este proba de competență la limba română. Eu cred că vom rămâne la calendarul actual. În cazul în care vom ajunge în situația în care să nu putem să susținem aceste probe de competență săptămâna următoare, așa cum este programat, atunci putem lua în calcul o soluție deja testată în pandemie, aceea de a echivala probele de competențe cu mediile de la materiile respective de pe parcursul anilor de studiu. Repet, nu este o variantă ideală, pentru că cea mai bună variantă pentru a testa nivelul de competență este proba de competență.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În acest moment, probele scrise sunt în calendarul pe care îl avem. Dacă va fi nevoie vom merge pe scenariul amânării lor. Dar, potrivit întâlnirii pe care am avut-o astăzi la Ministerul Educației cu reprezentanții federațiilor sindicale, reprezentanții federației de părinți și reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, am agreat că nu suntem în punctul în care să luăm în considerare amânarea probelor”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit antena3.ro

Ministrul Educației este pregătit totuși pentru orice schimbare ce va avea loc, iar fiecare modificare va fi modificată din timp, ținând cont de negocierea ce a avut loc astăzi, ce nu s-a încheiat așa cum și-au dorit sindicaliștii.

Citește și: Grevă profesori 7 iunie 2023: Merg sau nu miercuri elevii la școală?

Calendarul examenului de Bacalaureat 2023

 

  • 29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 
  • 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A 
  • 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B 
  • 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D 
  • 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  •  26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă 
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă 
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă 
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 
  • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  •  7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: Evaluare Națională 2023: Ce schimbări ar putea aduce greva profesorilor?