BAC 2023: Cum se vor desfășura examenele de competențe?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 mar 2024, 02:30

Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat cum se vor desfășura examenele de competențe din acest an.

Sursa: pexels.com

Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat cum se vor desfășura examenele de competențe din acest an.

Calendarul examenului de Bacalaureat se modifică din nou? Ce a anunțat ministrul educației, Ligia Deca?

Când vor fi susținute examenele de competențe în acest an?

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat joi, 8 iunie 2023, după ședința de Guvern, că probele de competențe de la Bacalaureat se amână pentru zilele de 14-23 iunie iar datele pentru probele scrise rămân nemodificate.

Calendarul probelor scrise ale Bacalaureatului și Evaluării Naționale nu se modifică, potrivit ministrului. Ea a adăugat că, în cazuri excepționale, situațiile școlare pot fi încheiate dacă elevii au două note.

Potrivit calendarului publicat anterior de Ministerul Educației, competențele la Bacalaureat ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie și nu miercuri, 14 iunie.

Citește și: Salarii mai mari pentru o serie de bugetari! Cine primește mai mulți bani?

Ce a declarat Ligia Deca după ședința de Guvern?

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că: „Aşa cum am anunțat există mai multe variante, vom adopta varianta care înseamnă garanții maximale pentru toţi elevii, să-şi finalizeze studiile şi să treacă de examenele naţionale într-un calendar care să le permită să meargă mai departe. Una din opțiunile pe care le-am menționat a fost şi posibilitatea echivalării calificativelor de la probele de competențe cu mediile din anii de liceu, este una dintre opțiunile pe care le avem, nu este singură, vom anunța în timp util...

să putem da probele de competențe şi să putem rămâne în calendarul care înseamnă finalizarea Evaluării Naţionale şi a examenului de Bacalaureat în cadrul normal pe care îl avem statuat prin structura anului şcolar”.

 

Cum se vor încheia mediile elevilor?

Ministrul educației, Ligia Deca, a semnat un ordin care prevede că mediile se pot încheia cu cel puțin două note, pentru a permite astfel definitivarea situației școlare a elevilor, în contextul grevei generale.

Astfel, ordinul privind modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcționare a unităților de învăţământ preuniversitar, anunțat de Ministerul Educației joi, 8 iunie, conține două propuneri:

- în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două,

- în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară

anuală.

Ministrul a ținut să precizeze că: „Nu vorbim despre încheierea situației școlare de către altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare o înlocuire a cadrului didactic cu altcineva”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, aceasta a mai declarat că: „Am ușurat acest proces de închidere a situațiilor şcolare (…) Deci, să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situațiilor şcolare în interesul elevilor”.

Liceenii aflați în situație de corigență vor putea primi o notă în plus pentru a remedia situația (examenele de corigență sunt în 3-14 iulie, după care liceenii se pot înscrie la bacalaureat, sesiune a doua).

Citește și: Mii de cadre medicale, în Piața Victoriei. Angajații din Sănătate au ieșit în stradă, deoarece vor salarii mai mari

Calendar Bacalaureat 2023

Perioada prevăzută pentru înscrierii candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 se prelungește până la data de 13 iunie 2023.

Totodată, perioadele de susținere a probelor de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, de comunicare orală în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională, respectiv de evaluare a competențelor digitale se prelungesc până la data de 23 iunie, în conformitate cu următorul calendar:

- 14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

- 15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

- 16 – 20 iunie 2023: evaluarea competențelor digitale – proba D

- 21 – 23 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

- 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00

- 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Sursă: facebook.com