Bac 2023 Sesiunea de toamnă: La ce oră se afișează baremul și subiectele pentru proba scrisă la Limba și literatura română pe EDU.ro? SUBIECTUL 3 - Sadoveanu sau Călinescu

Autor: Cristina Mocanu

Pe data de 16 august încep probele scrise pentru Bacalaureat sesiunea de toamnă 2023.

Sursa: pexels.com

Pe data de 16 august încep probele scrise pentru Bacalaureat sesiunea de toamnă 2023.

Miercuri, 16 august, încep probele scrise pentru examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă.

Subiectul 3 pentru proba scrisă la Limba și literatura română  Sadoveanu sau Călinescu

La examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea a doua, candidații au avut de redactat un eseu, prin care să prezinte tema și viziunea despre lume, dintr-o operă a lui Mihail Sadoveanu.

Afișarea subiectelor și baremul pentru pentru proba scrisă la Limba și literatura română

Pe data de 16 august are loc prima probă pentru examenul de Bacalaureat, pentru sesiunea de toamnă, mai exact, proba scrisă la Limba și literatura română. Atât subiectele de la Proba la Limba şi literatura română la Bac 2023, dar și baremul, vor fi publicate pe edu.ro, în format PDF, după ora 15:00.

Examenul a început la ora 09:00, dar accesul în sălile de clasă s-a făcut până în ora 8:30, pe baza unui act de identitate valid.

Citește și: BAC 2023 Sesiunea a Doua: Când are loc primul examen scris? Iată calendarul complet

Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor, conform sursei citate.

În 2023, numărul candidaților din toamnă a fost mult mai mic comparativ cu anii precedenți.

Mai exact, peste 33.900 de candidați s-au înscris la această sesiune, potrivit unui anunț al Ministerului Educației. Din aceștia, 11.300 sunt din promoțiile anterioare, ceea ce înseamnă că doi din trei tineri înscriși la Bacalaureatul de toamnă sunt din promoția curentă.

Raportat la cei prezenți din promoția curentă, cifrele arată o prezență similară cu cea de anul trecut.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conform ghidului de la Ministerul Educației: „Candidații care dețin materiale/obiecte interzise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poșetă/geantă etc.) sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora, unde vor primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație-tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate”.

Citește și: Vești bune pentru elevi! Aceștia vor putea primi de la stat 5000 de lei și un stimulent lunar de 3000 de lei

Care este calendarul examenului de Bacalaureat sesiunea de toamnă 2023?

Calendarul pentru sesiunea de toamnă pentru BAC 2023 este următorul:

- 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a)

– proba scrisă

- 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

- 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

- 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

- 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

- 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor

- 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Lucrările vor fi corectate digitalizat

Conform ministrul Educației, Ligia Deca și secretarii de stat Florian Lixandru și Sorin Ion, în sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat 2023, absolvenții de clasa a XII-a vor avea lucrările corectate digitalizat. Mai exact, Ministerul Educației a cumpărat o platformă specială pentru a realiza evaluarea digitalizată, și aceasta va fi extinsă la nivel național începând cu sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat 2023.

În prima fază, evaluarea digitalizată a lucrărilor se va aplica în toate centrele de examen din țară în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, iar planul este să se continue cu simulările examenelor naționale în anul școlar următor.