Bac 2024, sesiunea de toamnă. Când încep examenele

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 iul 2024, 10:24

Bac 2024, sesiunea de toamnă

Sursa: pexels.com

Când se pot înscrie elevii pentru sesiunea de toamnă pentru Bac 2024 și când vor începe examenele?

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024 le oferă absolvenților de liceu care nu au promovat în vară o nouă oportunitate de a trece examenele. Acești candidați pot susține din nou doar probele la care nu au obținut nota de trecere. Este important ca toți cei care doresc să participe să se înscrie în intervalul de timp stabilit pentru această sesiune.

Pe 8 august începe sesiunea de toamnă de la Bac 2024

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din 2024 oferă o a doua șansă absolvenților de liceu care nu au reușit să promoveze examenul în sesiunea de vară. Candidații care nu au obținut nota de trecere la una sau mai multe probe în vară pot susține din nou examenul doar la acele probe în sesiunea de toamnă.

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024 va începe pe 8 august și va cuprinde atât probe orale, cât și probe scrise.

Calendarul detaliat este următorul:

Calendarul complet de la Bac 2024- sesiunea de toamnă

8- 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale.

13- 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele scrise vor începe după cum urmează:

19 august 2024: Proba la Limba și literatura română.

20 august 2024: Proba obligatorie a profilului.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării.

22 august 2024: Proba la Limba și literatura maternă (pentru candidații care au studiat în limbile minorităților naționale).

Elevii care nu au promovat Bacalaureatul în sesiunea de vară sau cei care au fost împiedicați de corigențe să susțină examenul pot să se înscrie pentru sesiunea de toamnă în perioada 15- 22 iulie 2024. Este important ca toți candidații să respecte această perioadă de înscriere pentru a putea participa la examene.

Citește și: Cum se completează fișa pentru repartizarea la liceu 2024: Data la care se fac înscrierile

Cine poate da bacul în sesiunea de toamnă

Elevii care nu au promovat Bacalaureatul în sesiunea de vară sau cei care au fost împiedicați de corigențe să susțină examenul pot să se înscrie pentru sesiunea de toamnă în perioada 15- 22 iulie 2024.

Este important ca toți candidații să respecte această perioadă de înscriere pentru a putea participa la examene.

Primele rezultate ale examenelor de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afișate pe 26 august 2024. Candidații nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații în aceeași zi. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 30 august 2024.

Potrivit portalinvatamant.ro, absolvenții de liceu pot susține examenul de Bacalaureat de două ori fără a plăti taxe. Cei care nu obțin note de trecere și trebuie să dea Bacalaureatul a treia oară vor trebui să plătească anumite taxe. În 2024, elevii din promoțiile anterioare care se prezintă pentru a treia oară vor achita 464 de lei în total. Fiecare probă scrisă costă 130 de lei, iar probele orale au taxe de 24, respectiv 25 de lei fiecare.

Citește și: Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent

Elevii trebuie să respecte regulamentul impus de Ministerul Educației în timpul examenelor. Orice încălcare a regulamentului poate duce la eliminarea din examen și la pierderea dreptului de a susține examenele în această sesiune. Astfel, este esențial ca toți candidații să fie conștienți de regulile și să le urmeze cu strictețe.

Astfel, sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024 reprezintă o oportunitate valoroasă pentru elevii care nu au reușit să promoveze în vară. Organizarea riguroasă a examenelor și posibilitatea de a susține doar probele nepromovate facilitează procesul pentru candidați. Prin respectarea perioadelor de înscriere și a regulamentului, elevii pot maximiza șansele de a obține rezultatele dorite în această a doua sesiune.