Membrii comisiilor vor primi subiectele in format electronic, incepand cu ora 10:00, iar dupa aceasta ora nicio persoana straina nu va mai putea intra in centrele de examen, a spus secretarul de stat in Ministerul Eductie Stelian Fedorca, citat de Mediafax.
Numai in Bucuresti s-au inscris 23.000 de candidati, dintre care 19.000 din promotia 2012. Ei vor sustine proba orala la limba romana in 109 centre, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, citat de Mediafax.
Aproape 3.000 de politişti, dintre care 2.246 de la ordine publica, 518 de la rutiera si 170 de politisti judiciaristi, vor asigura masurile de siguranta in zona unitatilor de invatamant si a centrelor de examen.
Complexitatea subiectelor permite tratarea lor integrala in 10-12 minute. Acestea cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat, potrivit Ministerului Educatiei, citat de Mediafax.
Dupa intrarea candidatului in sala de examen, candidatii extrag un bilet si primesc o ciorna stampilata.
Pregatirea raspunsurilor va fi in doar 15 minute, iar sustinerea lor in fata comisiei, alte 10-15 minute.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Elevii nu au voie ca in timpul examenului sa intre in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Cei prinsi cu asemenea materiale vor fi eliminati din examen, indiferent daca le-au folosit sau nu.
Candidatii care au participat si au fost respinsi la sesiunile de bacalaureat organizate in anii 2010 si 2011 pot solicita recunoasterea probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale si a probelor scrise sustinute in aceste sesiuni. Evaluarea competentelor digitale se va desfasura in perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, intre 25 si 27 iunie.
Probele scrie incep in 2 iulie cu examenul la limba si literatura romana. Pe data de 3 iulie condidatii vor sustine proba scrisa la limba si literatura romana. Candidatii vor sustine pe data de 3 iulie proba scrisa de limba si literatura materna, in 4 iulie proba obligatorie a profilului si in 6 iulie proba la alegere a profilului si specializării.
In 8 iulie vor fi afisate rezultatele, iar in 9 iulie, intre orele 8.00
şi 12.00, vor fi depuse contestatiile. In perioada 10 -12 iulie va avea loc solutionarea contestatiilor, iar in 13 iulie vor fi afisate rezultatele finale.
Sursa: Mediafax