BACALAUREAT 2014 - sesiunea a doua: SUBIECTELE la proba de istorie

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 27 feb 2017, 03:56

Un eseu despre evolutia interna a statului roman si participarea Romaniei la relatiile internationale in secolul al XX-lea, precum si 13 intrebari din trei fragmente din lucrari istorice au fost subiectele la Istorie de la bacalaureat, profilul umanist.

Candidatii de la filiera teoretica- profilul umanist si cei de la filiera vocationala- profilurile artistic, sportiv, pedagogic si teologic au avut de rezolvat joi, la proba scrisa la Istorie de la examenul de bacalaureat, sesiunea august- septembrie, trei subiecte cu mai multe cerinte, notate cu cate 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

Primul subiect a avut sapte cerinte, legate de un fragment din lucrarea "O istorie a romanilor", de I.

Bulei, si un fragment din "Romania 1866-1947", de K. Hitchins. Candidatii trebuiau sa raspunsa la urmatoarele cerinte: numirea unei institutii politice din Bucuresti precizate in al doilea fragment (2 puncte); secolul la care se refera informatiile din primul text (2 puncte); doua state precizate in cele doua surse (6 puncte); scrierea literei corespunzatoare sursei care sustine ca actiunile domnitorilor au drept consecinta schimbarea regimului politic (3 puncte); doua informatii care se afla intr-o relatie cauza-efect, precizand rolul fiecareia dintre acestea, din al doilea text (7 puncte); doua conflicte din secolul al XV-lea desfasurate in spatiul romanesc (6 puncte); o asemanare intre
doua actiuni diplomatice la care participa romanii in secolul al XVI-lea (4 puncte).

La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din "Istoria Romaniei", de M. Barbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, s. Papacostea si P. Teodor, candidatii trebuiau sa raspunda la sase cerinte: numirea aliantei din care fac parte Franta si Rusia, precizata in textul dat (2 puncte); precizarea unei informatii referitoare la primul razboi balcanic (2 puncte); marea alianta din care face parte Romania si mentionarea unui alt stat membru al acesteia la care se refera sursa data (6 puncte); doua caracteristici ale politicii externe promovate de
Romania incepand cu 1914, mentionate in text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la al doilea razboi balcanic si sustinerea cu doua informatii selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmatiei conform careia realizarea Romaniei Mari a fost favorizata si de politica de aliante dusa de statul roman la inceputul secolului al XX-lea (4 puncte).

Ultimul subiect a avut ca cerinta elaborarea unui eseu, in aproximativ doua pagini, despre evolutia interna a statului roman si participarea Romaniei la relatiile internationale in secolul al XX-lea.


Absolventii profilului umanist au sustinut miercuri proba scrisa la Istorie, iar cei de la real, la Matematica.

Examenul de bacalaureat, sesiunea august-septembrie, se incheie vineri cu proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Rezultatele vor fi afisate in 1 septembrie, pana la ora 12.00 si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile, intre orele 12.00 si 16.00. Contestatiile vor fi solutionate in 2 si 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi facute publice in 4 septembrie.


Sursa: Mediafax.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.