Bacalaureat 2021. Ce înseamnă, de fapt, echivalarea notelor de la probele orale

Autor: Ana Dinu
Actualizat: 14 iun 2021, 11:37
Ce inseamna echivalarea notelor la probele orale
Sursa: PixaBay

Elevii care au terminat clasele a XII-a și a XIII-a ar fi trebuit ca zilele acestea să suțină primele probe ale examenului de Bacalaureat, mai exact, competențele lingvistice de comunicare orală în limba română. Ce înseamnă echivalarea notelor la probele orale?

Elevii care au finalizat studiile liceale ar fi trebuit să suțină în perioada 14-16 iunie competențele lingvistice de comunicare orală în limba română, însă, conform noilor măsuri impuse de pandemia de coronavirus, nu se vor susține nici în acest an, ci vor fi echivalate, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Astfel elevii vor trebui să se prezinte doar la probele scrise ale examenului de Bacalaureat.

Bacalaureat 2021. Echivalarea probelor orale

Înscrierile la examenul de Bacalaureat din acest an s-au finalizat pe data de 4 iunie. Tot în această zi, elevii de clasele a XII-a și a XIII-a au încheiat cursurile. Conform ultimei decizii adoptate de Ministerul Educației, elevii nu vor suține nici în acest an competențele orale la examenul de Bacalureat, din cauza pandemiei de coronavirus, ci se vor echivala, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

Potrivit deciziei Ministerului Educației, examenul de Bacalaureat se va organiza în condiții excepționale, conform cu normele de protecție sanitară implementate pe perioada pandemiei de coronavirus, astfel elevii din anii terminali nu vor mai suține competențele orale, însă ele vor fi echivalate și se vor recunoaște probele de evaluare la următoarele discipline.

  • proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale;
  • proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învațământului liceal;
  • proba de evaluare a competențelor digitale.

Prima probă a examenului de Bacalaureat 2021 pe care elevii care au finalizat studiile liceal este proba scrisă la Limba și literatura română care începe pe data de 28 iunie.

Citeste si: ​Bacalaureat 2021. Astazi incep inscrierile la examen! Iata care este procedura si cand sunt programate primele probe!

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum s-au echivalat competențele examenului de Bacalaureat în 2020

În cazul competențelor digitale, echivalarea s-a realizat în felul următor, un punctaj de la 5 la 10  pe baza mediei artitmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de elevi la disciplina tehnologia infomației și a comunicațiilor în clasele a IX-a și a X-a

  • nivelul ”utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
  • nivelul ”utilizator nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
  • nivelul ”utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
  • nivelul ”utilzator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Cum se vor desfășura probele examenului de Bacalaureat conform calendarului 

Sesiunea iunie-iulie

28 iunie 2021- Limba și literatura română (proba scrisă)

29 iunie 2021- Proba obligatorie a profilului (proba scrisă)

30 iunie 2021-Proba la alegere a profilului și specializării (proba scrisă) 

1 iulie 2021- Limba și literatura maternă (proba scrisă) 

Afișarea rezultatelor Bacalaureat 2021

5 iulie 2021- Afișarea rezultatelor la probele scrise, pănă la ora 12:00;

5 iulie 2021- Între orele 12:00-18:00- depunerea contestațiilor;

6-9 iulie 2021- Rezolvarea contestațiilor;

9 iulie 2021- Afișarea rezultatelor finale

Citeste si: Calendar BAC 2021. Când au loc probele scrise la Bacalaureat anul acesta