Bacalaureat 2022. Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice engleză la Bac 2022. La ce trebuie să fie atenți elevii de clasa a XII-a

Author: Amalia Georgescu

Examenul de Bacalaureat 2022 va debuta cu probele orale, iar una dintre ele este evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Iată câteva sfaturi pentru elevii de clasa a XII-a care vor susține proba la engleză.

Dacă în timpul pandemiei de coronavirus s-a decis renunțarea la evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, într-o limbă de circulație internațională sau evaluarea competențelor digitale, în anul 2022, aceste probe vor fi susține din nou de candidații la Bacalaureat 2022. Ce trebuie să aibă în vedere elevii de clasa a XII-a care vor susține proba de competențe lingvistice la limba engleză?

BAC 2022, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Sfaturi pentru elevii care susțin proba la engleză

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională va avea loc în perioada 13-16 iunie 2022.

Citeste si: Înscrieri Bacalaureat 2022. Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la examenul de BAC 2022

La evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, elevii de clasa a XII-a pot opta pentru engleză și franceză, aceștia având ocazia de a alege limba străină pe care o stăpânesc cel mai bine.

După cum îi spune și numele evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională își propune să descopere cât de bine se descurcă absolvenții de liceu atunci când trebuie să comunice într-o limbă străină.

La evaluarea competențelor lingvistice la engleză, elevii vor avea de trecut mai multe probe, după cum urmează:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

  • înțelegerea unui text audiat: listening comprehension
  • receptarea textului scris: reading comprehension
  • producere de mesaje scrise: writing
  • producerea de mesaje orale: speaking

Pentru fiecare dintre aceste probe, candidații la BAC 2022 vor primi câte un calificativ, A1-A2 sau B1-B2, în funcție de cât de bine se vor descurca.

Pentru a obține un calificativ cât mai bun, elevii care susțin competențele lingvistice la engleză trebuie să fie foarte atenți la întrebările pe care le primesc și la variantele de răspuns, să asculte cu mare atenție înregistrările și să dea dovadă de concentrare, astfel încât să înțeleagă cât mai bine mesajele comunicate în materialele audiate. 

La proba scrisă, elevii trebuie să fie foarte atenți la cerințe, să încerce să înțeleagă textul prezentat în ansamblu, chiar dacă sunt unele cuvinte pe care nu le stăpânesc.

Mai mult, elevii trebuie să se asigure că au răspuns la fiecare cerință în parte și trebuie să facă diferența între răspunsurile True/ False/ Doesn’t say.

Când vine vorba despre redactarea unui text, elevii care susțin competențele lingvistice la limba engleză trebuie să folosească un vocabular cât mai bogat, să fie creativi, originali și să redacteze textul cât mai corect din punct de vedere gramatical.

Citeste si: Calendar Bacalaureat 2022. Programul probelor la BAC 2022. Când încep probele scrise în acest an și când vor fi afișate primele note

Proba de speaking este cea care le dă cele mai mari bătăi de cap candidaților la BAC 2022. Pentru a obține un calificativ cât mai bun, absolvenții de clasa a XII-a trebuie să își controleze emoțiile, să vorbească liber, să își prezinte ideile într-un mod cât mai organizat, să pronunțe corect cuvintele și să nu facă greșeli gramaticale. În plus, este foarte important ca în momentul în care susțin competențele la limba engleză, elevii să dea dovadă de hotărâre, să îi privească în ochi pe examinatori și să fie foarte atenți la acele elemente ale limbajului non-verbal, încercând să își controleze cât mai mult gesturile.

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea de vară. Când încep examenele?

Examenul de Bacalaureat 2022 va începe în acest an cu evaluarea competențelor lingvistice și digitale. Prima probă este cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, programată în perioada 6-8 iunie. Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2022 încep pe data de 20 iunie și se vor încheia pe 23 iunie 2022. Iată calendarul complet al examenului de Bacalaureat 2022:

  • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 8 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 16 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

SURSA: edu.ro