Bacalaureat 2024 proba orală la Limba și literatura română: Cum se desfășoară examenul și ce se întâmplă dacă un elev întârzie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 iun 2024, 11:23

Luni, 17 iunie 2024, are loc prima proba pentru Bacalaureat 2024 la proba orală la Limba și literatura română.

Sursa: pexels.com

Luni, 17 iunie 2024, are loc prima proba pentru Bacalaureat 2024 la proba orală la Limba și literatura română.

Luni, 17 iunie 2024, se desfășoară proba orală la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2024, prima probă care testează competențele de comunicare ale elevilor. Emoțiile sunt mari pentru candidați, iar cunoașterea detaliilor organizatorice și a procedurii poate fi crucială pentru succesul acestora. Iată tot ce trebuie să știți despre desfășurarea probei și ce se întâmplă dacă un elev întârzie.

Începe Bacalaureatul cu proba orală la Limba și literatura română

Luni, 17 iunie 2024, va avea loc proba orală la Limba și literatura română, prima probă a examenului de Bacalaureat 2024. Emoțiile sunt mari pentru elevii de liceu care vor susține această probă crucială. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe candidații înainte de a intra în sala de examinare.

Potrivit edupedu.ro, fiecare probă a examenului de Bacalaureat 2024 începe la ora 9:00.

Candidații vor avea acces în sala de examen începând de la ora 7:30 și până la ora 8:30. La intrare, elevii trebuie să se legitimeze cu actul de identitate. Examenul va începe punctual la ora 9:00, iar timpul alocat pentru redactarea răspunsurilor este de 180 de minute (trei ore) de la distribuirea subiectelor.

Ce se întâmplă dacă un elev întârzie

Dacă elevii nu sunt prezenți la examenul oral în intervalul precizat (7:30-8:30), aceștia nu vor mai putea susține proba, fiind înregistrați cu statusul „Absent” în baza de date a examenului de Bacalaureat.

Totuși, în cazuri excepționale, când există un motiv bine întemeiat și întârzierea este de doar câteva minute, elevii pot susține proba dacă obțin aprobarea Comisiei Naționale de Bacalaureat. În aceste situații, candidații primesc subiectele de rezervă și susțin examenul după ora 12:00. Procedura de desfășurare a examenului rămâne aceeași, elevii fiind supravegheați de doi sau trei profesori.

Citește și: Proba orală de limba română a examenului de Bacalaureat are loc pe 17 iunie. Calendarul examenelor

Cum se desfășoară proba orală

Odată ajunși în fața comisiei, elevii vor extrage un bilet cu subiecte. Prima cerință este să citească textul de pe biletul extras. Următoarea cerință este compusă din trei subpuncte, cu sarcini variate. De exemplu, elevului i se poate cere să identifice tipul de text narativ, receptorul sau stilul funcțional. Ultima cerință implică exprimarea unei opinii legate de tema textului. Elevii au la dispoziție aproximativ 30 de minute pentru elaborarea răspunsurilor și prezentarea lor în fața profesorilor examinatori.

Candidații sunt sfătuiți să nu citească în fața comisiei ce au notat pe ciornă, ci să vorbească liber și să se exprime natural, fără a uita de cadrul formal. Este important să citească textul corect, conștient, cursiv și expresiv, pentru a demonstra înțelegerea acestuia. Pentru a face față cu succes examinării și a obține nivelul de competență de utilizator experimentat, este recomandat să se țină cont de câteva aspecte în pregătirea răspunsurilor.

Proba orală vizează înțelegerea unui text la prima vedere, literar sau nonliterar, pe baza căruia candidatul trebuie să răspundă la câteva cerințe pentru a-și demonstra competența în comunicarea orală. Competențele evaluate includ:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Admitere 2024 Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir". Cât este taxa pe an și cum te poți înscrie la facultate

- Înțelegerea textului

- Exprimarea și argumentarea unui punct de vedere

- Organizarea discursului

- Adaptarea la situația de comunicare

- Utilizarea limbii literare

Recomandări pentru candidați

Când răspund cerințelor de pe bilet, este esențial ca elevii să vorbească liber și să stabilească un contact vizual adecvat cu profesorii examinatori. În plus, comunicarea nonverbală și cea paraverbală sunt foarte importante. Cerințele trebuie citite cu atenție, iar verbele de comandă (precizează, argumentează, rezumă, numește, ilustrează, explică, motivează etc.) ghidează formularea răspunsurilor.

Prima cerință presupune citirea textului de pe bilet cu voce tare, în fața comisiei. Este recomandat ca elevii să citească textul în minte de câteva ori înainte de elaborarea răspunsurilor. Următoarele cerințe vizează identificarea tipului de text, menționarea emițătorului sau a receptorului, identificarea stilului funcțional și exprimarea unei opinii legate de tema textului.

Astfel, pregătirea pentru proba orală la Limba și literatura română implică atât cunoștințe literare solide, cât și abilități de comunicare eficientă și expresivă. Elevii trebuie să fie bine pregătiți, să-și gestioneze emoțiile și să demonstreze competențele necesare pentru a obține cele mai bune rezultate la această probă crucială a examenului de Bacalaureat 2024.